HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Shambala Tibet Központ - Kum Nye jóga

2011.03.11. 12:51 nezzafenybe

Tibet, ahol az érzet vezet

Légzés – figyelem – érzet - légzés – figyelem.Gazdagodás.

Kum = jelenlét a térben, Nye = az energia megújítása.

A Shambala Tibet Központban jártam.

 

Dinamikus nyugalom – ez a könyv a címe, amely a Kum Nye jóga és filozófia alapjait tartalmazza. Bevallom, ez már elsőre tetszett, mert ez a látszólagos kettősség mindig is jól megfért bennem.

A ’kezdők’ /like me :-P/ 7-re jönnek, mert Endre, az oktató kis rendszerezést és bemutatást tart a jógatípusokról és a Kum Nye jóga lényegéről. Az oktatón kívül 4-en vagyunk, ebből én az egyetlen új, de mindenki nyitott. Az óra előtt kicsit megijedek amikor elmondják, itt a gyakorlati megoszlás testi és lelki rész között 90-10% a test javára ~ azaz nincs a végén 20-30 perces ’elalvós’ meditáció. Csak remélem, hogy nem csak amolyan ’keleti torna’ lesz az egész.

A tapasztalat végül több mint pozitív: hiszen az összes gyakorlat relaxált állapotban történik. Jobban elmélyültem 100 perc lassú, figyelő gyakorlás alatt, mint egy ’60 perc torna + 30 perc alvás kombó’ hatására.

Az óra a tibeti jóga elveire épül – illetve annak egy olyan változatára, amely a ’nyugati ember’ számára is könnyen befogadható. Míg a hagyományos indiai jóga alapja az elengedés: a meditáció közben fellépő gondolatok, érzetek és érzékek elengedése, addig a tibeti jógában nem kell arra törekednünk, hogy ne gondoljunk és ne is érezzünk semmit. Ehelyett a testünkben, agyunkban és lelkünkben megjelenő energiákat átalakítjuk, felhasználjuk. Mivel jelenlétük természetes, nem küzdünk, csak megfigyeljük, és transzformáljuk őket. Az egész órán végigvonult ez a fontos alapelv – például a kicsit nehezebb, vagy hosszabban tartott gyakorlatok során a fájdalmat Új Erővé alakítottuk.

És – ha elsőre nem is mindig tökéletesen, de – működött :)

Az óra legfontosabb eleme a légzés. Hogy folyamatosan lélegezzünk, az nem újdonság /ugye?/. De mi hosszan, elnyújtottan lélegeztünk, volt Om Áh Hum légzés, érző légzés és tisztító légzés is. Ez utóbbihoz vizualizáció is társult – közben kifújtuk a rossz érzéseket, félelmeket, aggodalmakat, fáradtságot.

A gyakorlatok egyszerűek. Legutóbb egy dinamikus flow órán vettem részt, ahol –kezdő jógásként- a napüdvözlet gyakorlása, egyes gyakorlatok és a tempó miatt a testem igencsak igénybe volt véve. Ez az óra is megmozgatott, de másképp: lassabban és mélyebben. És így a mozdulatok, a mély figyelem és légzés hatására többször nagyon kellemes, meditatív állapotba kerültem. Néhány gyakorlatnál úgy éreztem – a végtelenségig tudnám csinálni. Pedig nem vagyok az a végtelen típus..

Az óra végén természetesen feküdtünk is – és figyeltük a hangot, egyesültünk az igazi jelen-léttel, és így tértünk vissza a tudatos állapotba. Utána senki sem sietett nagyon, a teremben, az öltözőben, az utcán jókat beszélgettünk.

Összegzés: ajánlom azoknak, akik egy meditatív, kellemes, lassú és teljes élményt szeretnének szép gyakorlatsorokkal. Megnyugtató, stresszlevezető.

Környezet: a Központ nem egy modern, csilli-villi hely, viszont tele van keleti díszekkel, könyvekkel és eszközökkel.

Eszközök: félhomály, az eszközök kissé szedett-vetettek –illenek e helyhez

Oktató: felkészült, nyugodt, figyelmes

Többiek: szimpatikus emberek, akik régóta visszajárnak

Megközelítés: Attila úton, közel a Moszkvához, parkolók is voltak

Szoltáltatás: a website és a hely is kissé ’összevissza’, az információk bőségesek, a jóga nagyon jó

Fíling: kellemes

Szólj hozzá!

Címkék: tibet ajánlom i.ker kumnye shambalatibet

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr542730616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása