HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

"Ami többet ad, mint a kémiai extázis" - interjú PrAkash-sal, az Út-ról

2011.05.16. 14:19 jógalujza

Vörös Ákos, alias PrAkash, azt írja weboldalán, hogy két évtizeddel ezelőtt élte meg először a Megvilágosodást.

Eszerint többször is megélte? Eszerint ez „elmúlik”, miután megtörtént? Eszerint a mi városunkban, a mi időnkben élő hús-vér emberek is megtapasztalhatják a megtapasztalhatatlant? Sőt, talán még át is tudják adni másoknak, ahogy ez rögtön PrAkash életcéljává vált, miután ő maga annyira megörült a tapasztalásnak?

Hátha választ kapunk ezekre a kérdésekre, a JógaBlog interjú-sorozatának első beszélgetésében – amit szinte szó szerint közlünk, ahogy az valóban megtörtént…

--- --- ---

JL: Kedves PrAkash, JógaLujza  vagyok, a JógaBlog ötletgazdája, szerzője, stb.-je.

Te vagy az első a sorban, akit felkérek interjúra, a blog második sorozatának első szereplőjeként. Talán azért is,

mert az egyik első jóga-jellegű élményemet nálad szereztem egyszer jó régen - mint egyébként olyan sokan ebben a pici országban.

Úgy tudom, hogy épp Indiában izzadozol - kérdésem, hogy egy email-interjúra vállalkoznál-e, addig is, míg haza nem térsz? Remélem, mert nagyon kíváncsian várom, amiket megtudunk majd tőled, rólad!:)

Köszönöm előre is!

üdv, Lujza


PrA: Szia Lujza!

Benne vagyok az interjuban, csak itt mar eldobtam az agyam. Azert kuldheted a kerdeseket, ha tudok, holnap valaszolok, de hazaerkezesem utan konnyebb lenne.Varom leveled, es mindjart otthon!

Szeretettel Rishikeshbol!

 

JL: Ehhez az interjúhoz szerencsére nem kell agy, a legjobb pillanatban kaptalak el..:)

Először azt szeretném körbejárni, hogy mit tesz az ember életével a jóga. Úgyhogy legyen ez az első kérdés:
El tudod képzelni, hogy milyen ember lennél, ha nem jógáznál x éve? Nálad nyilván egy sokkal összetettebb  spirituális útról van szó, nem simán jóga, hanem tágabb kör, úgyhogy - te, kivételesen:) - beszélhetsz az általános keretről, amit valszeg úgyse lehet szétszabdalni..


PrA: Szia Lujza!

Mégsem jutottam már nethez Indiában.

A kérdés remek: sokat töprengtem már rajta, milyen lenne az életem a jóga, a szellemi út nélkül. Először is jóval züllöttebb.

Ha a jóga, a transz, a csoportenergia nem adja meg tisztán és magasabb szinten az extázist, valószínűleg az alkohol és egyéb szenvedélyeim csapdájában maradtam volna.

Évtizedek belső munkája után is jönnek elő erős feldolgoznivalóim, ezek valószínűleg viharos konfliktusokba, szenvedésekbe taszítottak volna. A jóga, a transz, a terápia, az Intenzív elvonulások olyan komplex, dinamikus rendszerré váltak, amik az egész életemet áthatják.

Minél jobb tudatállapotban vagyok, annál inkább segítenek a véletlenek, szinkronicitások.

Valószínűleg eddigi életem eseményei is egész másként alakultak volna az Út nélkül - például aligha jártam volna be a világ számomra legjobb helyeit... Így sem volt könnyű minden, ami történt velem, de biztosan sokkal durvább lett volna a segítő Tudat nélkül.

Írjál, hogy folytassuk!
 

JL:  Ezek szerint már itthon?
Welcome home!:) Milyen itthon lenni Rishikesh után?

Ez lehet rögtön mondjuk a második kérdés..:)

De visszakérdezek az előző válaszodra is: azt mondod, hogy a jóga, a transz, a csoportenergia valóban ahhoz fogható extázist ad, mint amilyet az alkohol és egyéb szenvedélyek adtak?
 

PrA: Igen, igen. Szerintem az extázis az egyik legelemibb emberi igény, és a teljes jóga/transz folyamat épp ezt adja meg. Persze csak akkor, ha nem izzadós tornaóraként használják. Ha pedig ezt nem kapja meg a lényünk, a pótszereket keresi, azoknak pedig mellékhatásai vannak. A diákévek dohány- és alkohol-szokásaitól akkor tudtam megszabadulni, amikor a jóga többet adott.

Mostanra már olyan sokszor csináltam végig a váltásokat (azt hiszem, ez volt a nyolcadik utam Indiában), hogy itthon is jó. Bennem vannak az ottani érzések és energiák. Ezek persze egy idő után elmúlnak, de az élmények megmaradnak.

 

JL: Most a tanításról, a továbbadásról szeretnélek kérdezni:

Mit látsz, kik érkeznek hozzád? Vannak közös jellemzőik, érzéseik, motivációik azoknak, akik elkezdenek a programjaidra járni,, vagy elsőre mindenki másféle csomaggal érkezik?

Hogyan tudod segíteni azt a folyamatot, hogy a legfrissebb jógik akár elsőre-másodszorra, tehát elég hamar (ahhoz, hogy kitartsanak) ráérezzenek: a transzcendens út bőven felér a kémiai transszal?


PrA:
Teljesen kaotikus, hogy kik érkeznek hozzám. Viszont a káoszt a véletlen mélyebb törvényei irányítják, ezért sokan tényleg úgy jönnek hozzám jógázni, hogy ez kozmikusan helyénvaló.

Ahogy a kérdéseidben is benne van: alapvető törekvésem, hogy elejétől kezdve belső élményeket adhasson a jóga. Hamarosan elmaradnak, akik azt igénylik, hogy tornaórai pontossággal követeljem meg, hogyan csavargassák a testrészeiket. A technika magától, szinte észrevétlenül alakul ki a gyakorlás során, de a meditatív hangulat, a környezetre (ahol lehet, a tájra) való kinyílás kezdettől a középpontban van nálam. Erre megerősítést találtam Deepak Chopra remek könyvében, A jóga hét törvényé-ben: a jóga 8 szintje közül a 8., legmagasabb a Szamádhi, az extázis - de ez nem jelenti azt, hogy rengeteg kínzó gyakorlás után azt majd csak nagyon soká kellene érezni. Az igazi jóga a kezdetektől az extázis művészete. Mélyen egyetértek.

A mesterem, Papaji azt mondta: mindenki, aki hozzám jön, itt ül benn a szívemben. Én is úgy jógázom együtt a csoportommal, hogy azonnal összehangolom, a saját energiaterembe fogadom, így közvetlenül átadódnak a saját jóga-élményeim. A jóga egyesülést jelent. Sokan mondják, hogy a jógánk végén egészen másként érzik magukat, mint az elején.
 


JL: Papaji volt a mestered? Ez csodálatos! Láttam róla egy fantasztikus filmet, és azóta azt kívánom, hogy "ülhetnék egyszer olyan ember szívében", mint ő.

Egy utolsót kérdezek még:

Mit javasolsz azoknak, akik sejtik, hogy esetleg a jóga nekik érdekes-értékes út lehet, de még nem tudják, merre induljanak érte? Hogyan találják meg azt az utat, amin aztán járhatnak?


PrA: Igen, Papaji! Most is megálltunk a szatszang-házánál, Lucknow-ban. Rég jártam már ott, nagyon visszajött minden.

Azt is Ő mondta, hogy mestert aszerint kell választani, hogy Te mit érzel a közelében. Ha békét, erős energiákat, akkor neked való lesz a mester.

Egy másik rendszerből, Osho könyveiből tanultam valami fontosat. Osho szerint három szintje van a szellemi útnak: terápia, meditáció és megvilágosodás. Ne ugorjuk át a terápiát! Maga a jóga, meditáció annyi feldolgozatlan tudatalatti feszültséget hoz elő, hogy az bajt csinál, ha nem dolgozzuk fel tudatosan. A világ sok jógaközpontjában tapasztalják ezt. Így jöttek létre Osho dinamikus technikái: a jógatáborokban előjött mély feszültségek feldolgozására.

A meditációról a legfőbb tudnivaló, hogy nem lehet "megcsinálni", semmilyen technikával sem. A meditáció éppen a csinálás vége. A feltételeket meg lehet teremteni, és türelmesen várhatunk, amíg megtörténik.

A Megvilágosodás pedig az abszolút cél és mérce. Miért érnénk be azzal, hogy egy kicsivel jobban legyünk? Már a Buddha sem a szenvedés csökkentését tűzte ki célul, hanem a szenvedés végét.

Ramana Maharishi, a mesterem mestere ezt mondta: semmilyen módszer nem vezet tartós eredményhez, ami nem számolja fel az elme gyökerét, az egót. Erre hozta létre híres, közvetlen önfelfedező útját, a „Ki vagyok én?” kérdést követve. Ez rövidre zárja az elmét. Bármiről tudunk vég nélkül gondolkodni, csak önmagunkról nem. Ha  ez véget ér, közvetlenül megtapasztaljuk Önmagunkat.

Mindenkinek felhívom a figyelmét a gyakorlás paradoxonára. A gyakorlás is cselekvés, ezért erősítheti az egót, ami a cél ellenkezője. Azt hiszem, az ér el sikert, aki kitartóan gyakorol, anélkül, hogy nagy ügyet csinálna belőle, pl. többre tartaná magát másoknál emiatt stb. Mindenki más is ugyanabból a csodálatos létezésből van, akár tud róla, akár nem. Bodhidharma örök tanítása: "Az érdemed: semmi." Minden, ami történik velünk az úton, ajándék. Nem árt hálásnak lenni érte.
 

JL: PrAkash, hálás vagyok a beszélgetésünkért!:)
Namaste!

 

(Az illusztrációkat köszönjük PrAkash-nak, és Indiának.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú india prakash

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr252906172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása