HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

„Kiegyensúlyozódnak a polaritások” – interjú Gauranga Das-szal, a Krisna-tudatú, cégvezető astangival

2011.06.10. 11:12 jógalujza

Minden reggel két órán át végez mantra-meditációt, két jógaközpontot vezet, napi két jógaórát tart. Krisna-tudatú hívő, feleségével és kislányával él együtt. Számára az astanga jóga gyakorlása váltotta ki a sportolást is, amit mindig fontosnak tartott. Függőnek vallja magát a napi szintű gyakorlástól, és az oktatástól is. Elítéli az "űber-toleranciát", de saját tüzes személyiségében egyre finomodik a kritikus, szókimondó jelleg: az évek során egyre inkább el tudja fogadni másokban az értéket.

Gauranga Das ("az Aranyszínű Szolgája") első gondolata arról, hogy milyen lenne ő, ha nem jógázna: 100 kiló.:) De amit leginkább értékel a jógában, az az, hogy sok csatornát megnyitott benne: olyan dolgokban változott a személyisége, amik még a Krisna-tudatban is lassan változnak, pedig arról azt mondják, hogy a legmagasabb szintű jóga-folyamat.


A múlt vasárnapi Mozgástrend Fesztivál csúcsélmény volt számára. A közös szeretet megnyilvánulását élte át: a folyamatos pozitív hangulatban úgy érezte, hogy a különböző iskolák rivalizálás helyett megpróbáltak tanulni egymástól, hogy "azt adjuk az embereknek, ami a legjobb."

"A jóga mindig is egy sokszínű dolog volt, és az is lesz. Mert mindenki egy megismételhetetlen egyéniség. Nemcsak az oktatók, hanem az emberek is."

JógaLujza a Mozgástrend Fesztiválon találkozott vele először, 2 nappal az interjú elkészülése előtt, itt pedig a beszélgetésünk szóról szóra, ahogy az megtörtént - hallgatható változat!:)

JogaLujza interjú Gauranga Das-szal by JógaLujza


Rövidítve arról, hogy miért épp a hot astanga irányzatnál kötött ki:

"18 évesen kerültem először kapcsolatban hatha jógával. Akkor ez még old-school dolog volt, azok az iskolák, amik Magyarországon is vannak 20-30 éve, ugyanezt az old-school stílust viszik tovább. 1990-ben lettem Krisna-hívő, akkor az ászanákkal való kapcsolatom nagyjából megszakadt, pedig nagyon sokat sportoltam még a jóga előtt is. Amikor valaki teljes idős szerzetes, akkor reggeltől estig be van szabályozva a napja, és a mozgás nincs előtérbe helyezve. (...) 2003 körül újra elkezdtem sportolni, mert elhíztam, és azt mondtam, hogy "ez így nem jó, fáj a hátam, meg minden, gyerünk, össze kell rakni magamat". Akkor rögtön beugrott, hogy milyen jó dolog volt, mikor én annak idején az ászanákat gyakoroltam, és elkezdtem belerakosgatni a napi sporttevékenységembe egyre több nyújtást, egyre több ászanát. A végén az lett, hogy amikor lementem a konditerembe, 15 percet gépeztem, és 45 percet jógáztam. Akkor meg felmerült a kérdés, hogy minek járok ide. Keresgéltem, milyen trendek, milyen jógairányzatok vannak. Nekem a spirituális igényeimet a Krisna-tudat kielégítette, tehát nem kerestem azokat a spirituális plusszokat a jógában. A melegben való jógázás fokozatosan átvette a sportolás szerepét.”


Rövidítve arról, hogy az órákon mennyi megy át a jóga-szellemiségéből:


"Az órákon nem mondjuk azt, hogy a jóga egy spirituális út, mert van, akinek az, van, akinek meg nem az. Bárki elkezdheti gyakorolni, aztán a jóga eszköztárából azt fogja a magáévá tenni, ami az ő céljait erősíti. Viszonylag kis százalék, akit a jógának a spirituális része is érdekel, a legtöbben nyaktól lefelé szeretnének jógázni. Az embereket nem lehet ráerőltetni egy dologra, amire még nem készek. Ugyanakkor a jógának még az ászana-szegmense is nagyon sokat ad, ráadásul egyszer csak elkezdi az életük más részeit is befolyásolni."


Rövidítve arról, hogy benne mi változik, amióta a jóga útját járja:


"Jógapszichológiai megközelítés, hogy van a napvezeték meg a holdvezeték: a prána vagy az egyikben, vagy a másikban áramlik. Van, akinél az egyik van túlsúlyban, van, akinél a másik. Vannak a lunáris személyiségek, akik lagymatagok, "mindent befogadok, minden jó, engedem, hogy minden átjárjon" - ez a víz típusú dolog. És vannak a szoláris típusú személyiségek - dominánsan én is az vagyok - ők meg "fú, ég a tűz", nagyon erőteljesen extrovertáltak általában, megvan mindenről a véleményük.
A jógában arra törekszünk, hogy ebben egy bizonyos egyensúlyt létrehozzunk. Még ha nem is biztos, hogy a külső megnyilvánulása, például az ember kommunikációja meg fog változni, de belül kell, hogy haladjon az egyensúly irányába, kiegyensúlyozódnak ezek a fajta polaritások. Ugyanakkor mind a kettőből kell, hogy legyen benne valamennyi. Ez egy ilyen önmegismerő út."

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik típusú jógával égethetsz el 1400 kalóriát egyetlen órán, ha érdekel, hogyan fest Rishikesh, a Jóga Fővárosa manapság, ha kíváncsi vagy, milyen kilépni egy Krisnás közösségből a nagybetűs, családos, dolgos életbe, hallgasd a hallgatni-valót!
 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú india astanga atma gauranga

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr952972715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása