HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Újabb Gerilla jóga - újabb astanga

2011.08.15. 15:43 jógalujza

A tegnapi Gerillajógázás után megkérdezte az egyik résztvevő az astanga jógát tartó oktatót, hogy ő melyik jógát javasolná - kérdésében pontosabban meg nem határozva, hogy kinek. Azt a választ kapta, hogy ez sokmindentől függ, hogy milyen az illető habitusa, épp hol tart az életében... Az astanga szó (amit ő nem s-sel, hanem sz-szel ejt), kábé a második mondatában került elő.

Csaba, aki az órát improvizatíve tartotta (eredetileg jógázni jött, már a Hősök terén kapta oktató-társaitól a felkérést, hogy a háromból (!) az egyik csoportot ő vigye a Városligetben), tizenöt évig hatha-jógázott korábban. Amikor elkezdett astangázni,
"hirtelen" meggyógyult a gerince, ekkor lett astangi. A tizenöt évet - tudja, mondta - nem kidobta az ablakon, hanem az is kellett ahhoz, hogy megtalálja az fejlődését (éppen akkor) tökéletesen szolgáló irányzatot. Akinek a lágyabb, ászanákat hosszabban kitartósabb, elmélyedősebb jógázás jön be, annak inkább a hathát ajánlaná, akinek az áramlósabb, a flow-t, és így tovább.
 
Nekem, akinek aznap dúrván leizzadni, majd sejtszinten rezegni volt kedvem, tökéletes választás volt az általa vezetett foglalkozás. 
 
Hogy miért pont innen kezdtem ezt az élménybeszámolómat? Mert amikor a JógaBlogot fél-naivan elkezdtem fél éve, nem számítottam arra, hogy a jógairányzatok (képviselői) is versengenek egymással. Jógik, mindannyian ugyanarra a hegyre gyalogolnak felfelé, talán más-más ösvényeken, de hasonló energiákat megmozgatva. Az elmúlt hetekben viszont találkoztam több olyan Facebook-os párbeszéddel, amiből az derült ki, igenis teszik.
 
És akkor megnyugodtam, hogy tulképp a jógaoktatók is emberek, és a jóga is egy "iparág", és a jógaiskolák is konkurálhatnak egymással, nemcsak az áruházláncok, a kólamárkák, vagy akár a mémek, hatalmi eszmék (ráadásul utóbbiaknál sokkal kevésbé, épp csak finoman, amúgy mellékesen).
 
És hogy ez miért megnyugvás? Egyrészt azért, mert az egészséges verseny a fejlődést (is) szolgál(hat)ja. Másrészt azért, mert ismerek sok olyan embert (jógit és nem-jógit), mint pl. Csaba, és ez jó: aggodalomra semmi ok.:)
 
Mindezzel közel sem azt állítom, hogy Csaba "bezzeg" tökéletes, ő "bezzeg" nem csápolja a saját maga által éppen oktatott irányzatot. Azért sem állíthatnám, hogy tökéletes lenne, mert ő nagyon feltűnő helyen is visel emberi hiányosságokat (egy balesetben megszabadult másfél ujjától), emellett maga is nevetve osztotta meg velünk, sőt, egy-egy ászanánál láttuk is, hogy a saját "tökéletlen" gyakorlásával még ő is halad az úton, és tanul (ahogy valszeg nincsenek is tökéletesen kész gyakorlók, soha nem is lesznek) - stb. Hanem azt állítom, hogy azzal, amit képviselt, zsigerből, ott és akkor, részemről képes voltam azonosulni, ott és akkor.
 
Magát a jógázást, bár meglepően mélyre tudtam menni benne, mindennek ellenére, több körülmény is nehezítette. A szúnyogok és a tökélesen városligeti sramlizene megszokható, de a csoport szórása is elég szélesnek tűnt. Mindenesetre sztem megtaláltuk a közepét: úgy éreztem, hogy a többségnek kihívásos volt, de nem lehetetlen, és Csaba finom, low-profile törődéssel javítgatott és instruált minket, inkább a jelenlétével és a saját belső tartásával adva át a szituációkat, mint részletes magyarázatokkal, így mindenki megtalálhatta benne, amit keresett. Egyébként idő sem lett volna sokat tökölni a szóbeli részletekkel a bandhákról és az udzsaj légzés sajátosságairól - de ha most kezdenéd, sok-sok éved lenne rá, és még mindig találnál benne sok-sok évnyi mélyülést. (Astanga-olvasnivalóért, NEMCSAK azoknak, akik az astanga felé indulnának: Astangini Blog!)
 
A tegnapi Gerillajógán megint egy olyan harminc-negyven fős "tömeg" gyűlt össze, három csoportban gyakoroltunk (hatha, női jóga, és a mi ashtangánk), mellé két dobos, rengeteg minket otthonosan megbámészkodó sétáló, kutyák, gyerekek, sportolók, ivók - és mire "az első csillag kigyúlt", mi is visszaültünk szépen a bringáinkra, és feloszlottunk.
 
A harmadik parkban-jógázásom megint fincsi volt, így mostmár kijelenthetem, hogy a JógaBlog olvasóinak, még amíg szép a nyár, és tudunk a parkokban vasárnaponként gerillázni: kötelező gyakorlat!:)
 
 
Ha tetszett a bejegyzés, a Facebook-csoportunkhoz se felejts el csatlakozni! 
Még több hír, érdekesség, jógi!:)
 

Szólj hozzá!

Címkék: astanga gerillajóga

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr73155687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása