HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Sunrise Fittness - antigravity jóga

2012.02.28. 13:14 jógalujza

Lujza és Mari nagyon nyitott, felvilágosult gondolkodású fiatal jógáslányok. Benne vannak minden mókában, szeretik a kihívásokat, és az új dolgokat. Ezért már alig várták, hogy végre alkalmuk legyen kipróbálni az új jóga/fitnesz őrületet, az antigravity jógát. Mivel túl sok helyen még nincs az országban, így az óbudai Sunrise Fitneszbe mentek Sántha Brigi jóga és antigravity oktatóhoz, hogy rögtön az egyik legelső óráján megnézzék, mi is ez a jógalógás. 

Az első alkalmas próbabérlet 1 hétig érvényes, ezért Mari kétszer is volt lógni, Lujza pedig egyszer. Mindketten élménybeszámolnak.
 
Az antigravitációs jóga egyesíti a jógát és a légtornász gyakorlatokat, emellett megjelennek benne a tánc, illetve a gimnasztika elemei. Érdekessége, hogy mindezt a levegőben végezhetjük. A mozdulatok nemcsak, hogy sokkal izgalmasabbak a levegőben végezve, de kevésbé is terhelik az izmokat, így könnyebben kitarthatóak és jelentősen javítják az egyensúlyérzéket. Mindenkinek ajánlott, aki új sportokat szeretne kipróbálni, vagy csak megunta a hagyományos jógát.
 
Először talán merésznek tűnhetnek a levegőben végzett gyakorlatok, de ha elég bátrak vagyunk, akkor már az első órán észrevehetjük, milyen egyszerűen is elvégezhetőek a mozdulatsorozatok.
 
JógaMari elemez
 
Első, és legjógásabb kérdés, ami felvetődött bennem, hogy vajon a fitnesztermekben miért üvölt maximális hangerőn a korai 90-es évek eurodensz slágermixe? Ez valami EU-s előírás? Enélkül nincs has-láb-popsi? Miért, miért, de miért? Ez a kérdés a jógaóra alatt többször is felmerült bennem, ugyanis a recepcióslányoknak nem sikerült a teremben lévő hangszórót leválasztani az anyahajóról, ezért lógás közben Eiffel 65 (?) slágereket dúdolgattam. Második alkalommal szerencsére ez a probléma megoldódott, a kellemes kis chill zenének köszönhetően egészen sikerült elvonatkoztatnom a fitnesz-fílingtől.
 
Az óra hivatalosan nettó 60 perces (plusz rákészülés, napüdvözletek, végén relaxáció), melyet szinte végig a „függőágyban” (hivatalos nevén hammock) töltöttünk. Persze ez közel sem volt olyan kényelmes és pihentető, mint ahogy azt az indiai tengerparti bungalló teraszán megszokhattam. Sőt, még csak eszembe se jutott az elmaradhatatlan mangólassim. A hammock igazi kihívást jelentett mindenki számára. Mindkét órán volt 1-1 lány, aki félt, ezért pár ászanát kihagyott, holott – állítólag – teljesen biztonságos az egész, nem lehet kiesni a hintából, el nem szakadhat, ugyanis olyan speciális anyagból készült, amit a légtornászok is használnak. 
 
Elsőre valóban kicsit félelmetesnek tűnhet, hogy 30-40 centire a padlótól mászunk, csavarodunk, repkedünk, sőt, nem csak ijesztő volt, de nehéz is. Minden izmomat megdolgoztattam, konkrétan 2-3 napig hátközépi izomlázam volt. A másik lényeges szempont (igen, ez nagyon lényeges!), szuperül éreztem magam mindkét órán, sőt, kijelenthetem, én jógán ennyit még nem röhögtem, mint itt. De aztán óra után hatalmas alkotói, sőt mi több, jógás konflikutsba keveredtem önmagammal. Felmerült bennem a kérdés, hogy ez most jóga volt-e (ezt a tanár se erősítette meg egyébként, aki egyébként nem csak lógósjógát tart, hanem agni jógát is, és emellett nagy ashtanga rajongó). Ha jóga volt, akkor mennyire van létjogosultsága egy fitnesztermes fun-jógának? És akkor tulajdonképpen minden jóga, ha én azt akarom? Akár a mosogatás is? De ha nem jóga, akkor miért nem? És ki mondja meg, hogy mi a jóga? Ha nekem jóga, de másnak nem, akkor most ki az okos?  És ha én jobban éreztem magam ezen az órán, mint egy korábbi „hudenagyonjóga” órán, akkor most mi van…. 
 
Végül ezekre a kérdésekre nem érkezett válasz, pedig kétségbeesésembe még a nagymamámnak is felvázoltam a problémát, aki szerintem a mai napig nincs tisztában azzal, mit is tornázik az ő unokája. Összegzésként annyit írok, hogy én rettentő jól éreztem magam, nagyon vicces volt lógni, ha az időm engedi, tuti megyek még, sőt, bátran ajánlom minden jógásnak és nem jógásnak, hogy próbálja ki! 
 
 
JógaLujza elemez
 
Hát, JógaMari lazább volt, engem szó szerint lesokkolt a tücc-tücc és az edzőterem, amin mezítláb szteppeltünk át a mázsás súlyokat emelgető izomkolosszusok lesajnáló oda-nem-pillantásai közepette… A sajátosan ruganyos, nagyon poliészter „függönyöket” hosszan kötözgette Brigi, mielőtt elkezdhettük az órát (persze, a spinning terem néhány perce még egy bringás csapat utolsó hegymeneteitől volt hangos), ezért lett kb. negyed órás csúszás, de amikor belemászhattunk a hammock-ba, akkor kezdett érdekes lenni. A terem amúgy már csak magassága miatt sem annyira alkalmas erre a fajta jógára (azon túl, hogy nagyon erősen neon, és kicsit sem hangulatos): ha nem akartuk, hogy a testünk súlya alatt leérjen a földig az az izé, akkor egész magasra kellett kötözni, így viszont nem tudtunk benne felegyenesedni, ami bizonyos gyakorlatokhoz szükséges lett volna, és ettől volt egy kis házi-barkács fíling, de… Amikor MINDEZEKEN sikerült túltenni magam:), akkor már kezdett tényleg izgalmas lenni a dolog. Ha elkaptam a lényeget – mikor hol a testsúly, és ahhoz képest a többi részem, hogyan egyensúlyozzak, miközben nyújtok, hogyan nyújtsak, miközben egyensúlyozok, stb – akkor igazán fílinges tornaóra lett belőle. 
 
Imádok repülni, lengeni, kúszni-mászni, lógni, játszani, nevetgélni – ilyenek voltak. És a legvégén, amikor a relaxációt mint egy bebábozódott denevér töltöttük a sötétben, még a figyelmemet is sikerült befelé fordítani, hamár „jóga” néven futott a program. Néhány hasonló foglalkozás után egész biztos, hogy magában a gyakorlásban is megtalálnám magam.
 
 
Összegzés: Mari szerint tökjó volt, vissza is ment mégegy körre, úgyhogy van benne potenciál!:)
 
Környezet: konkrét gym
Eszközök: elektrosztatikusan pattogott a műanyag-függöny:)
Oktató: légtornász-lány jelleg
Többiek: hárman-négyen voltunk
Megközelítés: benne a plázában, a Eurocenterben
Szolgáltatás: bevezetési fázis
Fíling: ha nem zavar az izomszag, akkor itt is kipróbálhatod az antigravitációt
 
 
 
 
 
 

(Ez 3.5 mudra akar lenni, a két nagyon nyitott, felvilágosult gondolkodású fiatal jógáslány nem tudott megegyezni az értékelésben..:))
Ha tetszett a bejegyzés, most azonnal lájkold Facebook-oldalunkat is!
Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánlom sunrise iii.ker antigravity

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr234219933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása