HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

10 furcsa, mégis józan paraszti egészség-ötlet télbúcsúztatóul

2013.02.24. 23:57 Mahshid

Pénteken leesett egy csomó hó, majd a másnapi esőben jól elolvadt az egész. Tipikus... Ráadásul már egy hete elővettem a bringát, hóvirágok bújnak elő, és megállíthatatlanul hosszabbodnak a nappalok - úgyhogy most már tavasz van és elmondhatom, hogy ez volt zsinórban a harmadik tél, hogy egyáltalán nem voltam beteg. Nyáron se, de az kevésbé meglepő...:)

Ha kíváncsi vagy arra, hogy - szerintem - mindez miért történik így, akkor olvasd el mind a tizet.

Mindez csak kísérletezés és figyelés, józan paraszti megfigyelés és az okok spekulatív találgatása... De ha szintén kísérleteznél, akkor érdemes ezeket is bevenni a játékba, tehát tégy így te is, egész télen, ha teheted (és nem felejted el mindezt jövő novemberig..:)!

diákcsemege.jpg1. friss

Amikor elmész egy zöldséges mellett, és megérzed azt a tipikus savanyúkáposzta szagot, és összefut a szádban a nyál: vegyél savanyúkáposztát! És vérnarancsot is. Idei telem új szerelme a vérnarancs. Édesebb, és nincs benne az a savanykás citrus-íz, ami a narancsokban.. Lényeg, hogy minden nap egyél frissen valamit, amit az illatos zöldségesnél szereztél.

2. magvak

Menj el néha a piacra is (a Lehel pl. tökéletes), vásárolj be vegyes magvakból, és azt nassold, amikor csipegetni vágysz. Ugyanígy tegyél lenmaggal, szezámmaggal is. Álljanak ott néhány kis üvegcsében a konyhában, néha vetődjön rájuk a pillantásod, és öntözd meg velük a bármit, amit készítettél: saláta, főzelék, zabkorpa, müzli vagy felőlem vajaskenyér, lényeg, hogy fogyjon ütemesen.

3. "dhal", fűszerek

Ha húst nem eszel, akkor figyelj arra, hogy hüvelyeseket viszont bőséggel fogyassz. Indiában állandóan tolják a "dhal" különböző verzióit, állítólag 50-60-féle hüvelyest termesztenek, és azokból csinálnak mindenféle leveseket, köreteket, és isteniek. Az indiai konyhából még egy, hogy fűszerezz nagyvonalúan! Ha ettél eleget, de nem laktál jól, az azért van, mert az elméd éhes marad, az agyad nem kapott elég táplálékot. A bátor fűszerezés egyébként - amennyiben jól csinálod - nemcsak az ízvilágot dobja fel, hanem az emésztést is segíti. Ezt tanultam az indiai fűszerekről, és az ayurvéda elvei szerinti használatukról. Erről még nagyon sokat szeretnék tanulni!

4. légzés!

Mozogj, az Istenért, mozogj rendszeresen! Ha arra odafigyelsz, hogy mi megy be (merthogy eddig lényegében csak kajálásról volt szó), a "feldolgozásával" is tudatosan foglalkozz. A tested élet-telin tartásához, a sejtek levegőhöz juttatásához mindenképp mozognod kell, rendszeresen. És ami a legfontosabb: szeresd a testmozgást, amit választottál! Ne kínozd vele magad, ne legyen teljesítménykényszer, észre se vedd, ahogy eltelik a heti min. 2 edzés min. 2 órája. Lehet jóga is, lehet bringa is, lehet más is, de nagyon jól jársz, ha valamilyen intenzív légzéssel erősen összefüggő mozgásformát választasz.

5.pirulás

Ha formában is szeretnéd tartani magad, nemcsak élettelin, akkor legalább naponta egyszer pirulj ki jó alaposan. Eszközeidet és segédeidet magad választhatod meg.:) És sétálj is néha, csak úgy, cél nélkül, a séta, a fák, a fény, a megtett lépések kedvéért... Mindjárt kisüt a Nap, és akkor sétálva is pirulhatsz.:)

6."lustaság"

Márai erősített meg benne, de eredetileg saját boszorkánykonyhában fejlesztettem: pihenni kell, akkor is, ha nem dönt ágynak erőszakosan a láz, vegyél ki néha egy egész napot a tevékenységek lázas-kényszerű munkatempójából, és töltsd ágyban, úgy, ahogy van, az egészet. Lehet, hogy lustaságból történik meg velem néha, és lehet, hogy semmi köze az egészséghez, de amióta a Füves könyvben szembejött, már legitim űzöm..:)

7. gyömbér

Ha viszont mindezek ellenére mégiscsak kezd vmi nátha-szerű felgyűlni a testben: gyömbér. Méz, citrom felőlem mehet hozzá, de mindenképp gyömbér. Lereszeled, leforrázod, néhányszor egy-két napig jól megiszod, és kutya bajod. Apukám azt írta sms-ben, amikor dőrén megírtam neki, hogy megfáztam, hogy ez nyilvánvalóan influenza, és azonnal menjek a gyógyszertárba gyógyszerekért, mert "nem vagyok vasból". De "csalódnia kellett", csak a gyömbér, és nem hetek, hanem másfél nap alatt gyógyulás.

.... de mert a test csak jelez, és mi másról is adná a jeleket, mint Saját Magadról, tudhatod azt is, hogy az egész-séget egy csomó más szinten is megélheted. Milyen érdekes, hogy ha egészségről van szó, általában fizikai jól-létet értünk alatta, nem? Pedig.... Jön még három...

8. csend

Le kell ülni néha. Ezt tanulom. Csöndben, csukott szemmel, semmit (még meditációs se) csinálva. Naponta lenne ideális, ha tényleg érdekelne, mi jön ki belőle...

9. "a munka öröme"

Csak a dolgodat végezd. Azt meg úgyis szívesen csinálod, úgyhogy nem is kell külön hozzátenni, de lényeg, hogy csak azt, amit szívesen csinálsz... Ez is Márai (is), és sok-sok más bölcs is - és ezt tapasztalom is. (Az pedig, hogy pontosan mi is a dolgom - na erre rátalálni, ezt keresgélni az igazi élet-művészet...)

10. a társaság "öröme"

Olyan emberekkel vedd körül magad, akik ebben támogatnak: abban, hogy a dolgodat végezd, és csak azt. És szívesen. Olyan emberekkel, akik ugyanazt értik egészség alatt, mint te. Annál nincs is csodálatosabb...

Furcsa ez a lista így, ugye?
Először egy kis vérnarancs, aztán pedig vmi hablaty "küldetésről", vagy valami ilyesmiről.
Így állt össze....

Te meg, kedves olvasó, ha idáig jutottál az olvasásban, akkor úgyis érted. Ha pedig elnavigáltál a bejegyzésről a légzésnél vagy a gyömbérnél, akkor mindegy, mi jön utána, nem....?:)

Ha pedig szívesen megosztanád kommentben a saját "tippjeidet", kérlek mindenképp tégy így!

Szólj hozzá!

Címkék: kaja egészség légzés

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr375102524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása