HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Padma Jógastúdió - hatha jóga

2011.04.29. 16:09 jógalujza

Most az összegzéssel kezdem: a Padma Jógastúdió nemcsak azoknak nagyszerű választás, akik az Örs vezér tér vonzáskörzetében laknak, hanem valószínűleg távolibb vidékekről is járnak ide bőven jógázók. Talán már csak azért is népszerű hely, mert az egyik legrégebbi hasonló intézmény Budapesten (idén 10 éves), de kellhet hozzá az is, hogy ebbe a puszta ténybe nem is ragadtak bele, lépést tart mindazzal, amit városszerte láttam.

Akik olvasták a korábbi bejegyzéseimet, talán már a bejegyzés hangneméből leveszik a lényeget: ami nálam nyelvi szinten a „szabatos”, korrekt kategória, na ugyanaz a Padma a jógastúdiók között. Ha véletlenül te egy kíméletlen bohó, vagy egy spiri-fasiszta lennél, akkor ez nem a te helyed.

Itt megint nincs „első óra ingyen” („Arra valók a nyílt napok.”), úgyhogy a szokásos 2e ft körüli árat befizetem, ahogy beesem épphogy nem elkésve az óráról, de ha véletlenül bérletet vennék rögtön, mert úgy megtetszett, akkor ezt az órát is beszámítanák nekem bérlet-áron. Ez kedves, mint a legtöbb más külsőség, amit megfigyelek az itt eltöltött két óra alatt, és mint maga az oktató is, aki az órát tartja.

Zsuzska talán az első minden eddig tapasztalt oktató közül, aki a bevezető relaxációt (csukott szemmel is hallom), mosolyogva tartja, ez jólesik. Egyébként végig nagyon szabatosan és követhetően beszél, egyszer még az is eszembe jutott, hogy áthallik a beszédén, hányszor elmondta ugyanezeket az instrukciókat, mint a stewardess a biztonsági bevezetőt a repülőn..:), de ez egyáltalán nem zavaró, inkább meggyőző: tapasztalt versenyzővel van dolgunk.

Ja, és mindenkinek tudja a nevét! Tizenhatan (!) vagyunk jelen az órán (és állítólag még többen, 20 körül szoktak lenni), és rajtam, vadiújon kívül még két embernek rákérdez a nevére, hogy biztos jól emlékszik-e, mert kellhet .. és valóban, név szerint javítgat az óra során, egy-egy pontosító eligazítást-kiegészítést ad annak, akinek épp kell, ez tiszteletreméltó. (Pláne számomra, aki olyan béna a nevekkel..:). Plusz mindig olyan könnyítéseket, másik változatokat kínál fel, amitől mindenki simán meg tudja csinálni az esetleg kissé megterhelőbb gyakorlatokat is.

Igen, nekem a néhány szadibb vagy magasröptűbb jógaóra után, amit a március eleje óta tartó turném során tapasztaltam – bizony kicsit unalmassá válik, túl egyszerű, túl kímélő a foglalkozás. Ezt lényegében csak azok kedvéért mondom, akik azt gondolják, hogy van olyan a jógában, hogy „kezdő szint” (szerintem nincs, csak elkezdés van, meg folytatás, meg még tovább folytatás, de soha nem bontanám szintekre az órákat), ide tényleg akkor érdemes jönnöd, ha se a gyakorlatok bonyolultságával, se semmiféle különleges extrázással (mint a hot yoga, vagy eszközök, stb.), se túl magas spirituális „oltással” nem szeretnél foglalkozni, csak simán – szakszerű, figyelmes és kedves irányítás mellett – jógázni egy jót hetente egy-kétszer.
Egyszer sem ejti ki például a csakra, sőt talán az energia szót se, csak testrészekről és azok mozdulatairól beszél, egyébként nem is tűnik úgy, hogy ez bárkinek is hiányozna.. A relaxáció azért érdekesen elvisz a légzések mélyére - szóval értjük, hogy itt többről van szó, mint sima testgyakorlásról - de semmi jógaelmélet, semmi ezotéria, semmi megvilágosodás... Ha ezektől zsigerileg irtózol, itt a helyed.

Az öltözőben elkapott beszélgetésből kiderül, hogy a Padma Stúdió pompás munkahely egy jógaoktatónak. Korrekt, megbízható munkaadó, megoldja a helyettesítést, ha mégis elmarad az óra, sms-ben értesíti a résztvevőket, stb. Valahogy nagyon távolról ez is beleillett a lassanként kialakuló érzetembe: ez egy jól megcsinált világi intézmény. Ahogy a fodrász, a masszőr, vagy az angolóra, amire rendszeresen jársz.
Vajon ez elvesz a jóga „filozófiai mélységeinek” megtapasztalásából?
Vajon ugyanaz a fejlődés-élmény, mint amit más iskolák tanulói átélnek, egy ennyire csupasz hatha gyakorlásból is átszűrődik?
Ez megint olyan kérdés, amit akkor tudnék megválaszolni, ha eljárnék ide hónapokig. Tegyétek meg helyettem!:)
Idézet a Padma weboldaláról:

Filozófiánk szerint "A jóga nem azt mutatja meg, hogy milyen a világ, hanem azt, hogy hogyan lehet megismerni". A világ megismeréséhez az út önmagunk megismerésén keresztül vezet.

Összegzésként: korrekt, de nekem még egy kicsit több lélek hiányzik belőle*

Környezet: a legapróbb gondos részletekig tipikus jógateremnek kiképzett félszuterén
Eszközök: tökéletesek
Oktató: szakképzett és kedves – a spiritualitás leghalványabb „fertőzése” nélkül
Többiek: sokan voltunk, és idősebbek is! (csak két hímnemű egyed, ami arányaiban megintcsak elég gyenge – srácok, mivan már??:)
Megközelítés: az Örs vezér téri metrótól 10 perc (bringaúton a belvárosból 20-25 perc)
Szolgáltatás: teljesen rendben.
Fíling: tapasztald meg magad!:)

*Picit azért gyanakszom: a tizensokadik jógastúdió már nem nagyon tud újat mondani a tesztelőnek, ezért találtam ezt az élményt üresnek? Segítsetek, lelkes Padmások, lelkesedjetek!:) (Tudom, hogy vannak egy csomóan, többen például padmás pólóban voltak az órán!:)

 

 

Mellesleg van itt egy tökjó napüdvözlet videó, szintén - korrekt!:) 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánlom hatha xiv.ker padma

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr12864869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása