HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Himalájai Jóga workshop Ashutosh Sharmával

2011.10.10. 10:48 jógalujza

Meséltem anno Daninak, hogy milyen jó volt nekem a Himaláján, erre egy bizonyos „Ashu” nevű mesterről kezdett beszélni, akit mindenképp meg kéne ismernem, szokott néha jönni Magyarországra. Erre másnap kaptam a meghívást, hogy a szept. 22-i Ashutosh Sharma workshop-ra sok szeretettel várnak a szervezők, erre már biztos lettem benne, hogy ott a helyem.

Úgyhogy Danival egymás mellett ültük-mozogtuk-lélegeztük-meditáltuk-néha-belealudtunk-de-aztán-fel-is-ébredtünk-szóval-figyeltük-és-jógáztuk végig a négyórás programot, amit tényleg jobb, hogy nem hagytam ki.
 
(Nekem ráadásul extra volt ugyanaz alatt a furmányosan geometrikus álmennyezet alatt jógázni, amit a végeérhetetlen kórus-próbák alatt nézegettem egész kamaszkoromban, ugyanis a saját gimim dísztermében zajlott a workshop.)
 
„Ashu” - akiről a legvégén, amikor kijött a teremből, kiderült, hogy egy egész kicsi ember - tényleg megtölt egy akármekkora teret, és a jógáról szóló beszédére ugyanúgy „el lehet szállni”, mint a varázslatos hangon vezetett relaxációjától. Ezért lehet, hogy nem tudok mindent visszaidézni (igen, kimondom, bebólintottam közben!:), de amíg követtem, addig végtelenül érdekes volt.
 
Tudtátok például, hogy
a ha-tha szó a Nap és a Hold energiájára utal, a hatha jóga pedig arra a módra, ahogy a két energiát tökéletes egyensúlyba hozzuk a tér azon kiterjedésében, amit a testünk a világból elfoglal, hogy ettől a szusumnán, a központi energiacsatornán áramlásba lépjen a tökéletesség, a meditációnk lélegzetére? Talán nem pont így hangzott, de ez jött le, és amiről Ashu fél óra helyett másfél órában beszélt, az azt követő két órában nagyjából ugyanúgy meg is történt.
 
A valódi csoda nem az ászana közben, hanem utána történik, ahogy ezt ígérte: ahogy megfigyeljük, és a "lélegzetünket létezve" benne maradunk a hatásban, sőt, nem is figyelünk, mert akkor az elme megint aktív (ráadásul a lélegzés sem lehet természetes), hanem csak éljük.., akkor ott történnek a fontos dolgok...
 
Lehet, hogy Dani nem pont azon a ponton bólintott be, mint én, és ezt pontosabban is el tudja magyarázni..?:) Sokkal több élménye van Ashuval kapcsolatban, egyszer egy korábbi workshop-ját tolmácsolta is, úgyhogy meséljen ő is a saját élményeiről!:)
 
Ashu számomra egyike a néhány olyan élő mesternek, akivel személyesen is többször találkozhattam, és akire egyszerre gondolok úgy, hogy hús-vér ember, ugyanakkor megtestesíti az istenit, masszívan emberi, a földön jár, természetes, szerény, ugyanakkor valami végtelen türelem és békesség sugárzik át rajta. 
Bár a szó jó értelmében igazi tanítónak tartom, néha mégis úgy gondolok rá, vagy beszélek róla, mintha valami könyvből kilépő tündér lenne... 
A tanítása és a jógaórái alatt, mintha belassulna az idő... az információ sem feltétlenül "sok", amit elmond, ászanákból ellenben kifejezetten keveset szokott csinálni - de az egész valami miatt, számomra, elképesztően lassú és súlyos. Nem bénítóan, inkább, mintha a dolgok, például a testem, visszanyerné igazi súlyát. Egy darabig... aztán meg persze szépen elvesznek a határai. 
Az ászanákat tekintve amúgy én már nem is tudom hány éve ismerem, de szerintem még mindig nem láttam tőle többet pár tucatnál... és egy-egy workshopot annyira kidolgozottan épít fel és vezet végig, hogy az megbízhatóan mindig ugyanúgy kezdődik, aztán mindig ugyanaz az ászana a következő, és ha felcserélődik a negyedik vagy ötödik, az már nagy "eltérésnek" számít, és radikális újításnak, ha a megszokott mondatokhoz képest a keretek kiegészülnek egy új gondolattal :-) 
 
Biztonságos. Megnyugtató. És főként kiegyensúlyozott. 
 
Tényleg bele tudod engedni magad... akár annyira is, hogy elalszol. Ami persze velem soha nem szokott előfordulni, bár Ashu szerint ez is az ellazulás jele... ami akkor még jobb, ha közben képes vagy éber tudatállapotban maradni. 
Ami elég érdekes szitut eredményez: teljesen relaxált, de éber tudatállapotban vagy, hallod a körülötted lévő emberek szuszogását, Ashu hangját, adott esetben magadat is, amint tested annyira ellazult, hogy horkolva stand by üzzemódban vagy - és valami mindezt mégis megfigyeli. 
Állítólag nekem is volt már ilyen :-)

Érdemes megismerkedni az okos, lassú és elmélyült jóga mosolygós nagykövetével, ha egy városban jársz vele a világban, csekkolj be egy workshop-jára!

Szólj hozzá!

Címkék: workshop himalájai ashutosh

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr103291344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása