HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Jalagati Yoga Club - tradícionális hatha jóga

2011.05.27. 15:27 jógalujza

Ebben aztán volt lendület – és még csak nem is a gyakorlatokban, vagy az óra felépítésében, mert az aránylag normális volt... Sőt, még csak nem is a légzés miatt, ami már egyáltalán nem volt „normális” – hanem leginkább szerintem a helyiek nyitottsága, fiatalsága, kedvessége miatt. Majd’ mindenhol elfog egyfajta „ide jó megérkezni”, utána meg „itt jó volt időt tölteni” érzés, de a Jalagatiban szívből, eredendően kedvesek és befogadóak az ottlévők. Akik nem simán a Jalagati oktatói, hanem a barátaik, akik jógáznak is, és a jógásaik, akik a barátaikká is válnak, és együtt járnak túrázni, meg együtt főzik a teát óra előtt, meg hozzák a további ismerőseiket is jógázni,

és így tovább. Club.
Maga a jóga viszont, ami elvileg egy tradicionális hatha jóga – hát, szerintem, ha ide egy szigorúbb típusú jógamester érkezne inkognitóban, bizti elájulna.:) De nem úgy, ahogy itt simán, menetrendszerűen „szokás” (erre később visszatérek), hanem a módszertant látva. De az is lehet, hogy nem - könyörgök, cáfoljatok meg!:)

Kezdem azokkal a különlegességekkel, amik nekem kellemetlenül voltak furcsák. Az oktató alig-alig nézett ki a csukott szemei mögül, hogy mit csinál épp a csoport. Lehet, hogy nem hibáztam sokat (egyszer valóban fordítva csináltam valamit, akkor épp egy gyakorló-társamnak volt nyitva a szeme, és javított, mik vannak), de szerintem mindezt érdemes az oktatónak figyelemmel követnie, főleg ha vadiúj ember is van a csapatban, aki nem biztos, hogy pontosan érti, mit kell tennie, és főleg, ha elég sok szadibb típusú gyakorlatot tartalmaz az óra. A másik, hogy voltak gyakorlatok, jellemzően körzések, amiket csak az egyik irányba végeztünk el – hát, nekem hiányzott a fejkörzés visszafelé. És ez minden bizonnyal nem volt koncepciózus, mert olyan gyakik is voltak, amiket mindkét irányba megcsináltunk.. Találgatok.

Amik viszont kellemesen voltak furcsák: a relaxációnak a legvégén nem vezényszóra volt vége, hanem egyszercsak namastét hallottunk és viszonoztunk, aztán maradtunk a földhöz simulva, amíg csak kedvünk tartotta – és bőven tartotta még kedvünk, kinek meddig.
Ami megintcsak nagyon tetszett és szokatlan volt, hogy nemcsak az elején kaptam „eligazítást”, mint új, hogy mi is fog itt történni, hanem Sisi a végén is odajött megkérdezni, hogy milyen volt, hogy éreztem magam (ráadásul tényleg érdekelte!), ami eddig nem nagyon fordult elő.

De a legfontosabb (ez egyrészt a jógában is a legfontosabb elem, másrészt a Jalagati-s óra legfontosabb eltérése is volt más órákhoz képest): hangosan susogó s-ekkel és sziszegéssel lélegeztünk, méghozzá végig nyitott szájjal, méghozzá elég intenzíven, méghozzá egy csomószor ellentétesen, mint ahogy vártam volna (például a test összecsukódásnál belégzés, sőt, benntartás, és kinyitásnál kilégzés). Mindez teljességgel szokatlan volt, de határozott véleményem nem született arról, hogy nekem személyesen bejön-e, mert tipikusan négy-öt alkalom után éreznék rá, minimum. Maguk a gyakorlatok is csak kisebbrészt voltak ismerősek, volt néhány egész szadi (fájt ráülni sarokülésben a visszahajtott lábfejemre, ld. kép, többször is), de elviselhető. Nyilván hosszabb távon építő.

A legszebb abból, amit Sisi a bevezetőben nekem mellékelt, az, hogy tökéletes testünk 3-4 éves korunkban volt utoljára, na ezzel a jógával azt az állapotot fogjuk elérni ismét. Egy srác visszakérdezett, hogy ő maga vajon hol tart, hát, gondolkozott el, olyan 5-éves körüli.:) Itt a legelején mondta el egyébként azt is, hogy jöhet majd bármi, nevetés-sírás-ájulás akár, mindez természetes, és egy pillanatig sem érdemes csodálkozni, vele jár.:) Nem csodálkoztam volna, és éreztem is rögtön az elején, hogy ez erős lesz – lehet hogy sima hiperventilláció? – de összeesni azért senki nem esett össze, ezúttal.:)
Szegedről jött egyébként a csapat, nagyon érdekes, mind a hatan ingáznak a két város között, itt is és ott is tartva órákat. Kíváncsivá tettek arra, hogy hogyan élnek, ki a mesterük, merre jutnak tovább ezzel a fajta gyakorlattal.

Ja, egyetemisták, kiskeresetűek előnyben, itt feleannyiba kerül egy óra, mint a helyek túlnyomó többségén, miközben legalább olyan gusztára van megcsinálva. (Lehet hogy azért, mert egyesületi formában működnek? Olvass erről itt!) Égő barack-piros falak, otthonos és mégis jógastúdió hangulatú, felettébb energetizáló légkör.

Kedvelem, minden negatívuma ellenére.:)

Összegzésként: Remélem, hogy nem lőttem le semmilyen poént, hanem eljössz TE is és kipróbálod!

Környezet: hangulatos, és jól használható kialakítás
Eszközök: bészik, teljesen rendben. Ja, a bőven rendelkezésre álló teára nagy szükség volt, a szájon át légzéstől jól kiszáradtunk.
Oktató: Maga is gyakorol, miközben órát tart.
Többiek: Tök jó sokan voltunk, és fele pasi, örvendetes!:)
Megközelítés: Szuper helyen, a buli-központban, a Király utcai templommal épp átellenben (óra közben harangozás!:)
Szolgáltatás: Ár-érték arányban top-győztes, mert nem híg leve olcsó húsnak.
Fíling: Hisz mondom, hogy tökjó!:)

Bónusztrekk: Jalagati flashmob a vadiúj Kálvin téren

7 komment

Címkék: vii.ker jalagati

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr512936792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xildazsuzso 2011.05.29. 10:02:25

Halihó! Amikor Pesten laktam én is voltam náluk jógázni. Rengeteg helyet kipróbáltam, de nekem ez jött be legjobban - pont a légzés miatt. Rengeteg jógalégzés létezik, minden helyen más-más technikát alkalmaznak.
Ez az erőteljes légzés azért fogott meg, mert ugyanazon az elven működik, mint az egyik speciális lélegeztetési módszer, amit gyógyászatban használnak. A belélegzett levegőmennyiségből nem használunk fel minden oxigént, a kilélegzett levegőben is marad még. Kicsit préselő kilégzés mellett viszont a kilégzés során a maradék oxigén jórésze is felhasználásra kerül. Emiatt sokkal energikusabb vagyok jóga végére:)A lassú mély légzés pedig kizárja a hyperventillatio lehetőségét.
Csak ajánlani tudom minden jógakedvelőnek a Jalagatisokat.

jógalujza 2011.05.29. 10:07:52

@xildazsuzso: Köszönjük szépen a magyarázatot, így már sokkal érthetőbb a technika!

bandha 2011.06.01. 12:11:37

Sziasztok! Jó volt olvasni a cikket.
Az utóbbi pár évben sok időt töltöttem Indiában és a Távol-Keleten. Megismerkedtem többféle jógával, sok jógival és oktatóval beszélgettem.
Az alapok mindegyiknél hasonlóak voltak és sok ponton megegyeztek a cikkedben leírtakkal.

Megosztanám a tapasztalataimat:
A jógában elegendő 1 irányba körözni, célja a testben lévő energiák rendezése, és az energiagerjesztés. A gimnasztikában van 2 irányú körzés, a tesi órákról mindenki a 2 irányú körzést szokta meg, emiatt furcsán hat. Eleinte nekem is furcsa volt, de könnyen megszoktam.

Csukott szem keleten szinte mindennek az alapja.
A jóga lényege a befelé figyelés elsajátítása, a külvilágtól való eltávolodás és a belső érzésekre való odafigyelés megtanulása. Ennek eszköze a szem csukva tartása a jóga alatt. Az oktató elsősorban erre szeretné serkenteni a jógázókat azzal, hogy ő is sokat csukva tartja a szemét, ezáltal példát mutat. Ahogy írtad, azért figyelt rátok is, gondolom tanácsokat is osztott, biztatott.

Magyarországon nem találtam eddig olyan jógahelyet, ami tetszett volna, de a Jalagatiról írt cikked felkeltette érdeklődésemet! A weblap pedig csak olaj volt a tűzre. :)
Köszönöm!

akib 2011.06.03. 13:22:18

Tökre örülök ennek a cikknek, Sisi továbbította nekem. Én is nemrég kezdtem hozzájuk járni, és nagyon tetszik. Sokat segít a mindennapokban, bár a reggeli jóga után néha nehéz komolyan vennem a munkámat.

Ha már ilyen kedves cikket írtál róluk, gondolom, te is jársz még feléjük. :)

tami23 2012.01.03. 22:51:23

Sziasztok!Egy hónappal ezelőtt találtam meg ezt a cikket. Már régóta vonzott a jóga, hogy végre olyasmit csináljak, ami segít kikapcsolni ebből az örökös pörgésből, de egészen idáig nem találtam olyan helyet, ahol kellőképpen felszabadultam volna.
A végső lökést az adta meg, hogy azt írtad, itt tényleg figyelnek az emberre, így döntöttem, és kipróbáltam. Köszönöm a tippet, mert azóta is lelkesen látogatom az órákat és egyre könnyebbnek érzem magam. Tényleg csak ajánlani tudom. :-)

jógalujza 2012.01.03. 23:01:19

Örülök, hogy jó élményeid vannak, és nagyon-nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad itt is: pont ezért csináljuk a Jógablogot, úgyhogy nagyon jó érzés hogy célba ér!:)
(Igaz, a posztom részben arról szólt, hogy az óra közben nem nagyon figyelt az oktató - de jó hír, hogy a tapasztalatommal ellentétben azt érzed, hogy minden szükséges figyelmet megkapsz a gyakorlásodhoz.)
További sok-sok örömet és fejlődést kívánok a jógázásodhoz, tami!

Flóra28 2012.07.09. 09:30:45

Én véletlenül találtam rájuk a Király utca közepén. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz:)
Ami nagyon szimpatikus volt, hogy kezdő jógásként sem hagynak magamra. Ez volt az első hely, ahol már az óra előtt kaptam segítséget, kérdezhettem,...
Úgyhogy minden kezdőnek (is) ajánlom!
süti beállítások módosítása