HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Darshan Jóga Stúdió - stresszoldó jóga (és ajurveda-alapok)

2011.09.12. 15:49 jógalujza

Mivel egyszer már jártam itt, és mivel nem tetszett az óra, amin akkor részt vettem, és viszont mivel mások, többen is, elismerő véleménnyel voltak ugyanerről a jógaiskoláról, méghozzá tapasztalatból, ezért mégegyszer elmentem, egy másik órára, nyílt napok közt válogatva, a Darshan-ba.

Maga a hely egy aránylag átlagos, belvárosi bérlakásból elfogathatóan kialakított jógasuli (az egyes helyiségek néha furcsa egymásba-nyílásától eltekintve), ezért ezt nem részletezem, inkább a két foglalkozásról, amire a stúdió nyílt napján „vendégül látott”.
 
Sayti Andi tartott „stresszoldó jóga” elnevezésű jógát: sajnos tőle elmulasztottam megkérdezni, hogy miért pont így nevezi az óratípust, mikor úgy tudom, hogy minden jóga oldja a stresszt, de rossz nyelvek szerint azért nevezik így egyes oktatók az óráikat, hogy a „hatha” szó ne riassza el az ezotéria elutasításának bűvöletében élőket.. nem tudom, mindenesetre
nem volt se fizikailag, se mentálisan megerőltető óra, és ha csak egy csöpp stressz lett volna bennem, azt mind feloldottam volna, úgyhogy nagyjából találó az elnevezés.
 
Egyébként nem is igaz.. tulképp ha jobban átgondolom, Andi instrukciói alapján nyomokban mégiscsak található volt bennem némi feszkó.. Amikor arra kért, hogy a nyakam és a vállam izmait, amiket épp nem használok például a lábam felemeléséhez, lazítsam el, volt mit ellazítani, talán erről lehet szó. Volt az egésznek egyébként egy kis „terápiás” hangulata, lágyan kímélő, szinte puhán óvatoskodó stílusa. Az egyes ászanák utáni mini-pihenő végén „ha már elengedtük az előző gyakorlatot”, akkor mehettünk tovább, és „az érzékeny derekúaknak illetve éppen menstruálóknak” mindig volt könnyített verzió, de az oktató kedves és lágy személyiségével mindez nagyon önazonosnak tűnt. Talán azért csodálkoztam rá erre a testileg nagyon visszafogott stílusra, mert a legtöbb óratípus, amiket kipróbáltam (főleg az ashtanga és Iyengar, nomeg a Bikram) jól kicsinált, izomlázig, itt ez egyáltalán nem fenyegetett.
 
Most így nyár végén egyébként épp egy kis erőnléti jógára vágyom, bevallom, úgyhogy ez fél fogamra se volt elég, de kellemes élménynek, egy újabb ismert és elismert oktató megismerésére, a Darshan „rehabilitálására” magamban ez az óra pont jó volt.
 
Aztán jött egy „Ismerkedés az Ajurvéda alapjaival” kurzus előkészítő óra. A rövid és lelkesen kapkodós előadást + teázást záró Iyengar típusú „eszközös relaxációval” együtt, amire még ottmaradtam, összességében teljesen elégedett lehetek. Valami olyasmi derült ki számomra az ajurvedáról, hogy ez az elemekkel (föld, víz, levegő, tűz, űr) az emberi lényt összhangba hozó, harmóniában tartó tudomány, művészet, és arra is történtek utalások, hogy mindezt a jógával összhangban (azt táplálkozási és egészség-megőrző, illetve gyógyító alapelvekkel kiegészítve) teszi, érdemes lehet tehát mélyebben foglalkozni vele.
 
A stúdió vezetője (a legtöbb itteni jógaórát tartó, és a nyílt napot háziasszonyként jegyző Gabriella) a végén még választási tanácsokat is adott a résztvevők kérdésére – hogy stúdiót a benne tanító oktatók tapasztalata, szakmai gyakorlottsága szerint érdemes választani, nem pedig a fiatalka, néhány éve jógázó, és egyéves oktatóit végző „mesterek”-től híg kínálatban random szemezgetve), és tényleg nem a saját stúdióját és saját oktatóit ajánlgatva, hanem érzésem szerint tök nyílt és őszinte véleményt adva – összességében sokkal szimpatikusabb a történet, mint fél éve volt.
 
Namaste!
 

Összegzésként: ha gondosan kiválasztod, hogy kihez jársz, akkor itt is találsz nagyszerű jógaoktatókat

Környezet: rendben, tök átlagos, használható
Eszközök: nagyon profi van felszerelve
Oktató: lágy, kedves, figyelmes, kímélő, tapasztalt
Többiek: a jógán 13-an voltunk, ebből 3 fiú, a nyílt nap résztvevőinek sztem csak kisebbik része régi vendég, nagyobbik része tényleg új helyet keres magának
Megközelítés: Király utcánál, néhány percre a Körúttól
Szolgáltatás: rendben (és az ajurvédikus (?) mazsolás tea is nagyon fincsi volt!:)
Fíling: tulképp ide is járhatnék rendszeresen, van olyan óratípus, van olyan oktató - de nem dobtam el az agyam tőle (nyilván nem is kell..:) 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook-csoportunkhoz is!

Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)

Szólj hozzá!

Címkék: ajurveda stresszoldó darshan

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr583220928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása