HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Ákosjóga

2012.02.09. 23:44 jógalujza

Úgy tűnik, hogy egy alapos profil-váltásba tenyereltem éppen bele Ákosjógáéknál. Már a weboldal alapján – ami egyébként egy kicsit ilyen „Hogyan legyünk 10 nap alatt dollármilliárdosok” jellegűre sikeredett – számítottam meglepetésekre a kiírt Iyengar jógához képest, de épp ezen a héten indult el valami teljesen újféle foglalkozás. Rögtön kezdésnek már a bejelentkező adatlapomon elkérték a pontos születési adataimat, ami alapján kiszámíthatják, hogy milyen elem-típusba (így mondták..?) tartozom: Föld, Tűz, Víz, vagy Levegő. Minden héten az egyik típussal ismerkednek a jelenlévők, elméleti és tapasztalati (gyakorlás) szinten. Ezen alkalommal a Tűzemberrel ismerkedtünk. 

Elhelyezkedtünk a teremben, és Ákos, míg kint még volt vmi dolga, egy tanítványát kérte arra, hogy addig vezesse föl, mik is ezek az elem-típusok. A fiatalember készségesen ismertette is velünk, többiekkel (ketten vadiújak, ketten már voltak itt), hogy a fizikai testünkön kívül milyen továbbiakkal rendelkezünk, és némi további magyarázkodás is került ahhoz, hogy hogyan kapcsolódnak ezekhez az elemek – engedjétek meg nekem, hogy ne kíséreljem meg pontosan rekonstruálni!:)… annyit biztosan fel tudok idézni, hogy a jógaóra első 5-10 percében tátott szájjal hallgattuk immár Ákost, ahogy a Tűzember tulajdonságait részletezi. Nekem úgy tűnt, hogy eszerint az elmélet szerint mindenkiben megvan mind a négy elem, még ha valamelyik dominál is benne, és a nem-tűzember is tudja erősíteni magában a tüzes jelleget (ha pl. nem elég dinamikus), és a Tűzember is tudja magában finomítani a tüzességét (ha pl. túl erőszakos), bár ez így egyértelműen nem hangzott el. Jövő héten érkezik Földember, aki az előbbi ellentétpárja.
 
Elkezdtük aztán a fizikai gyakorlást, és akkor mindenki elkezdett tüzesedni, mert nem ászanákat végeztünk, hanem légzéssel összekapcsolt erősítő gyakorlatsorokat. Karemelések, guggolások, fekvőtámaszok sorozatait, némi egyensúly-elemmel bolondítva. Később lementünk a matracra lábemelések sorozatait csinálni (némi hajlékonyság-elemmel bolondítva) – és hoppá, már vége is volt az órának, vezetett relaxáció. 
 
A tűz-elemre, és az erről tanultakra, ahogy melegedtünk, vissza-visszautalt az oktató, aki nem mutatta a gyakorlatokat (az elején elméleti felvezetőt elmondó gyakorló-társunk nagyszerűen be tudott mutatni mindent), de gondosan járkált köztünk ellenőrizni, hogy mindenki a maximumot hozza-e magához képest, és itt-ott javított, biztatott bennünket, kis infó-morzsákkal szinesítve a gyakorlást.
 
Lélegeztünk is, mozogtunk is, tehát elvileg minden oké. Az, hogy nem annyira jógázásnak éltem meg, ami történt, szintén oké. Az új rendszer pedig, ami a sok ülőmunkában tartását, erejét és hajlékonyságát vesztett „értelmiséginek” nyújt vigaszt, később majd elnyeri méltó nevét, mert az Iyengar módszer, amiből Ákos saját rendszere kiindult, már nem ismerne magára a szépségesen vidám színekben pompázó stúdióban.
 
Egyébként csupa kedves emberekkel találkoztam itt is, ahogy azt már megszokhattam a kismillió helyen, ahol jártam..:), az öltözőben is tökjó beszélgetésekbe futottam bele, és kint Ákossal is jót nosztalgiáztunk a régi jógastúdión, ahol akkoriban már láttam őt jönni-menni, és pakolászni azt a rengeteg bigyót és kelléket, ami az Iyengar-ozáshoz kellett nekik... Ez kb. hét éve volt, azóta egész a derekáig elért gyönyörű, mostmár szürke fonott copfja!!:)

(A KÉP NEM ITT ÉS MOST, HANEM EGY KORÁBBI RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT! - Forrás: Ákosjóga)

 
 
 
 
 
 
Összegzés: jógaként a fél fogamra sem volt elég (edzésként sem), de a kiforrásban lévő koncepció érdekeset ígér: "Életminőség-javítás jóga gyakorlásával az ülőmunkát végző értelmiséginek"

Környezet: nagyon kedves, élénk telibe-színekkel vidámított hűvös földszinti lakás-stúdió
Eszközök: csúszkálós matrac, szúrós pokróc
Oktató: kísérletező típus, életmódtanácsadó-életművész, aki saját rendszert fejleszt jóga-alapokon
Többiek: szokásos egy fiú néhány lány felállás - hát ez már mindig így lesz..?:)
Megközelítés: Lehel tértől 1 perc
Szolgáltatás: ellentétben áll egyelőre a weboldalon a régi koncept szerint közöltekkel (a site külön elemzést érdemelne, de szerencsétekre kihagyom), viszont későbbi önmagával feltehetően tökéletesen önazonos.:)
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook-csoportunkhoz is!
Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánlom iyengar ákosjóga

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr804085972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása