HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (6) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Utolsó kommentek:

jógalujza 2013.01.14. 11:33:51

Kedves (de néha kissé undok) Kommentelők!
További hozzászólásaitokat a beszélgetés során kialakult hangvétel miatt nem áll módomban beengedni.
Megértéseteket köszönöm:
Lujza

Bejegyzés: GANAPATI YOGAKLUB - HOT YOGA --- jógamari beszámolója!:)

oribari 2012.07.25. 18:46:17

@testhie: kedves testhie, szerintem ezt buktad, zoli 2010 tavasza ota tart jogat, szucs gabor gouranga dasz nagy felhaborodas kozepete le is huzta a zolit, hogy miert tart orat 2 honap hozza jaras utan. szoval 2011ben nem irhatad komolyan, hogy a zolihoz jarsz 3-4 eve. bocs,

Bejegyzés: GANAPATI YOGAKLUB - HOT YOGA --- jógamari beszámolója!:)

Itmustbeme 2012.07.09. 09:31:19

All You Can Move-os szerződésem van és pont a héten szereztem tudomást arról, hogy ez a hely is létezik és elfogadnak AYCM-os kártyát is, de még bizalmatlan voltam, úgyhogy félreraktam érni a gondolatot, hogy elmenjek ide, de azt hiszem, most meggyőztél arról, hogy érdemes kipróbálnom. Köszi a beszámolót!

Bejegyzés: Maha Hot Yoga Studio - Hot Ashtanga in English

Flóra28 2012.07.09. 09:30:45

Én véletlenül találtam rájuk a Király utca közepén. Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz:)
Ami nagyon szimpatikus volt, hogy kezdő jógásként sem hagynak magamra. Ez volt az első hely, ahol már az óra előtt kaptam segítséget, kérdezhettem,...
Úgyhogy minden kezdőnek (is) ajánlom!

Bejegyzés: Jalagati Yoga Club - tradícionális hatha jóga

jógalujza 2012.04.03. 00:02:45

@nitaiprana:
Köszönjük a kiegészítéseket!

Ahogy azt már a Facebook-on is megbeszéltük, annyit tennénk csak hozzá, hogy a Jógablog szándéka szerint egyáltalán nem szakmai cikkeket publikál (tehát ez ne legyen elvárás felé), hanem felhasználói élményeket. Olyanokat, amilyenekkel egy most kezdő, friss jógázó is gazdagodni fog az adott stúdióban. Ez a célunk, legalábbis.:)

Jó munkát kedves mindannyiunknak!:)

Bejegyzés: GANAPATI II. - Hot yoga (vinyasa flow)

nitaiprana 2012.04.02. 17:23:07

Szia !
Isten hozott megint nálunk ! :) Nekem is vegyesek az érzelmeim mindig a bejegyzéseiddel kapcsolatban !
Persze mindenkinek lehet véleménye ... és arról megismerszik a véleményadó is, mind szakmailag és emberileg.:) Mik fontos dolgok és mik nem.
Mindenkit és mindent meg lehet ítélni az eredményei alapján.
Szerintem ha egy helyre be kell jelentkezni délelőtt hogy legyen helyed a 30 fős esti órákon , akkor azon a helyen történik valami jó és az ott tanítók adnak valami olyan dolgot az embereknek amit esetleg nem kapnak meg azokon a helyeken ahol a telt ház este 5 ember.
Véleményem szerint ha valaki ír egy blogot egy témáról és szakmai véleményt is mond ,akkor annak a kritikusnak magasan képzettnek kell lennie szakmailag . Ez nagyon fontos, hogy ne csak hangulatokról , hősugárzókról , berendezésről essen szó. Én már voltam hideg , lepukkant helyen szenzációs órán és az érték felbecsülhetetlen volt ellenben a sok csilli-villi hellyel ahol olyan emberek tartottak órát akiknek nem sok közük volt a valódi jógához se szellemiségben , sem szakmailag , se teljesítményben.
Az órarend koncepció egyszerű ... Akik rendszeres vendégeink azok mind tudják ki mikor tart órát és el is mondjuk ... de mivel hárman fedünk le rengeteg órát sok minden változik spontán módon. Ha megadjuk ki mikor van és utána változik az rosszabb mert van lehetőség reklamálni.
A "guruság" és "egó " megjegyzéseire válaszolva :
Emlékeztetnélek , hogy a Jóga Indiából ered és guru és tanítvány elven működik. Aki tanít az guru , aki tanul és elfogad az tanítvány. A "gurunak " is van guruja . Ez csak a nyugati felfogásban negatív szó. Guru azt jelenti tiszteletre méltó személy akitől tanulok. Guru mindenki akitől tanultam bármit is pl édesanyám , tanáraim , barátaim stb és tisztelettel és hálával tartozom nekik. Nekem is vannak tanáraim akiké minden tiszteletem és hálám azért amit kaptam tőlük és amit most átadhatok nagyon sok kedves embernek akik szintén hálásak a kapottakért.Ez egy csodás energiakör ahol adunk egymásnak és hálásak vagyunk érte ha kapunk. A guru-elv pozitív és csak akkor gondolunk valakire negatívan mert tisztelik ha a mi szívünkben van egy kis irigység.
Fontos hogy ne hangulatokat keltsünk írásokkal ,helyek és személyek felé alaposabb megismerés hiányában.

Bejegyzés: GANAPATI II. - Hot yoga (vinyasa flow)

jógalujza 2012.02.20. 12:11:52

@Biogolyó: Szuperjó olvasni téged is, Biogolyó!:)
Köszönjük szépen.

Annak egyébként, hogy eddig nem volt szó kismama jógáról, technikai akadályai voltak: nem volt kismamánk.:)

Bejegyzés: Kismama jóga az Amritában - vendégposzt a nagy-pocakos Zsuzsitól!

Asmita 2012.02.20. 10:58:25

Szia JógaLujza!
Egyetértek, nagyon korrekt a hely, múlt hét csütörtökön voltam ott és vettem is egy 10 alkalmas bérletet. Az Iyengart a precizitása miatt szeretem, és mert kezdőknek szerintem a legjobb, ugyanis nagyon fontos hogy az ászanákat helyesen kivitelezzük, és az eszközök ebben segitenek. Sok ászana pl elsőre nem megy ezért egy variáció szükséges.
Üdv,
Asmita

Bejegyzés: Amrita Jógaközpont - Iyengar jóga

Biogolyó 2012.02.18. 21:13:27

Úgy örülök a fenti bejegyzésnek. Már akartam reklamálni, hogy miért nincs szó a blogon kismama jógáról, hiszem biztos sokan vagyunk, akik korábban jógáztunk, de a várandóság alatt már nem javasolt a "normál" órák látogatása. Jómagam kb. 5-6 profi jógastúdióban próbáltam ki a kismama jógát, mielőtt az Amritában kötöttem ki. A legtöbb hatha helyen a kismama órákon túlnyomórészt boka-, csukló-, és váll körzések mennek egész órán, gyakori, hogy szülésznő vagy dúla az oktató, hatha oktatói végzettsége nincs és a mardzsari macska pózon kívül igazi ászanákat nem is végzünk. Lehet, hogy aki korábban nem jógázott, annak ez is nagyon sokat jelent. De tapasztalatom szerint az Amritában van egyedül igazi várandós jóga, egymás után nyomjuk az ászanákat persze kismama verzióban segédeszközökkel. Minden óra végén vannak fordított testhelyzetek is (segédeszközökkel és magasfokú oktatói odafigyeléssel és óvatossággal): gyertya, félgyertya, aki korábban már állt fejen, az most is állhat fal mellett. Mindkét jógaoktató vérprofi, kemény órákat tartanak, de után annyira jól érzi magát tőle az ember. Nem fáj a hátam, a derekam, semmim sem fáj, és jóga után mikor fellibbenek a villamosra még azt is elfelejtem, hogy már óriási a hasam. Szülés után vissza szoktak jelezni a lányok és nagyon megnyugtató hallani, hogy a jógás kismamák könnyen, gyorsan természetes úton egészséges babának adnak életet.

Bejegyzés: Kismama jóga az Amritában - vendégposzt a nagy-pocakos Zsuzsitól!

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2012.01.20. 22:40:19

és én nála tanultam, és én nála tanultam! Olyan jóóóóóóóóó volt! Most is büszke vagyok rá! És tök jó a leírás, egészen Csilla-óra hangulatom lett olvasás közben! :)

Bejegyzés: Almásy Csilla Gerinckoncepció - dinamikus jóga

jógalujza 2012.01.03. 23:01:19

Örülök, hogy jó élményeid vannak, és nagyon-nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad itt is: pont ezért csináljuk a Jógablogot, úgyhogy nagyon jó érzés hogy célba ér!:)
(Igaz, a posztom részben arról szólt, hogy az óra közben nem nagyon figyelt az oktató - de jó hír, hogy a tapasztalatommal ellentétben azt érzed, hogy minden szükséges figyelmet megkapsz a gyakorlásodhoz.)
További sok-sok örömet és fejlődést kívánok a jógázásodhoz, tami!

Bejegyzés: Jalagati Yoga Club - tradícionális hatha jóga

tami23 2012.01.03. 22:51:23

Sziasztok!Egy hónappal ezelőtt találtam meg ezt a cikket. Már régóta vonzott a jóga, hogy végre olyasmit csináljak, ami segít kikapcsolni ebből az örökös pörgésből, de egészen idáig nem találtam olyan helyet, ahol kellőképpen felszabadultam volna.
A végső lökést az adta meg, hogy azt írtad, itt tényleg figyelnek az emberre, így döntöttem, és kipróbáltam. Köszönöm a tippet, mert azóta is lelkesen látogatom az órákat és egyre könnyebbnek érzem magam. Tényleg csak ajánlani tudom. :-)

Bejegyzés: Jalagati Yoga Club - tradícionális hatha jóga

mivanmi? 2011.12.21. 22:38:22

Sziasztok,

Egyetértek "testhie" hozzászólásával. Én kb fél éve járok a stúdióba és szeretek is ide járni. Persze vannak dolgok, amiket lehetne jobban csinálni. Na de hol nincsenek? Nem lehet több száz ember igényeinek mindenben megfelelni. A választás lehetősége pedig mindenki számára megvan!
A kritikával kapcsolatban annyi, hogy véleményem szerint is lehet finoman, építő jelleggel kritizálni, nem pedig úgy, ahogy azt "bévé" tette.

Zoli reakciójának stílusa sem volt a jóga szellemiségéhez méltó.

Ugyanakkor mindkettőjük reakcióját fogjuk fel úgy, hogy mindenki hibázik. Remélhetőleg mindketten (Bévé és Zoli is) tanultak ebből a kis "párbeszéd"-ből.

Véleményem szerint Zoli változatos órákat tart (ez szerintem fontos) és számomra hiteles abban amit csinál!

Az, hogy sokan járnak és zsúfoltság van, szerintem a hely elismertségét tükrözi, mind a környezetet, mind pedig az oktatók vonatkozásában!

Boldog Karácsonyt az olvasóknak!

Bejegyzés: GANAPATI YOGAKLUB - HOT YOGA --- jógamari beszámolója!:)

mlenkefi · http://iziszjoga.com 2011.12.20. 22:32:34

Ami a gerincjóga megjegyzést illeti, egy hatalmas IGEN!!! A jóga a gerincről szól, akármilyen divatos nevet is biggyesztünk elé...

Bejegyzés: Ajna Jóga és Mozgásstúdió - stresszoldó jóga

upperclass 2011.12.17. 20:58:44

@Asszem: sorry, de általában határozott véleményem szokott lenni a dolgokról, így erről is. Ahogy jeleztem, személyes tapasztalatokat is be fogok szerezni a témában és akkor majd megalapozottabban tudok hozzászólni. :)

Bejegyzés: Nagyonhosszú Astangás poszt - UPDATED

testhie 2011.12.15. 14:28:13

Szeretnek hozzaszolni az itteni parbeszedhez. Elore is elnezest kerek az ekezetek hianya miatt. Kb. 3/4 eve jarok rendszeresen Zolihoz, rengeteg pozitiv valtozast hozott az eletembe.

m.o. padme irta talan Beve-rol, hogy:
"abszolút kulturáltan megfogalmazott negatív vélemény". Ezzel vitatkoznek, szerintem arnyaltabban is meg lehetne fogalmazni egy negativ velemenyt, pl. hogy a cimzett ugy erezze, pozitiv, fejlodest elosegito kritikat olvasott. Ha nekem irnanak ilyeneket (bar sem joga oktato, sem kulonosebben profi jogas nem vagyok, csak lelkes gyakorlo), rogton azt gondolnam, hogy provokalnak, netan bosszut akarnak allni valamilyen serelemert. Kulso szemlelodokent is ez jott le, es bar Zoli reakcioja nem jogatanarhoz melto, elfogadhato ezeknek tukreben.

A masik dolog, hogy nehany megjegyzes egeszen egyszeruen nem igaz, pl. hogy nem igazit Zoli (valojaban a nala tobbszor megfordult vendegeket tenyleg igazitja, de azt is hagyja, hogy sajat maguk talaljak meg az aszanak egyensulyat.)Minden ora mas, hatha es asthanga elemekkel, ezt is csak akkor ertekeled, ha rendszeresen eljarsz (egyebkent a rendszeresseget kulonbozo akciokkal honoralja, ami pl. nekem anyagilag nagy segitseg es lehetove teszi, hogy heti 4szer is jarjak.)

A zsufoltsag csak a 6os oran jellemzo, ezzel nem lehet mit csinalni, a 4es es a 8as orakon sokkal szellosebben vagyunk. Hetvegen pedig foleg nem (bar itt megjegyeznem, ha valakinek tomegiszonya van es undorodik az izzadsagtol, meg azon parazik, hogy jaj, hozzaerek az elottem allohoz (????), ne jogazzon sehol). 4 alkalommal en is kiprobaltam pl. a Bikramot, ami soran hasonlo tapasztalataim voltak, mint Beve-nek, de rajottem, hogy az, hogy nekem nem tetszik, csak szubjektiv velemeny, nezzetek, mennyien istenitik ezt a fajta jogat. Es mennyi embernek mentette meg szo szerint az eletet. Nem fogom hat egy ilyen kemenyen, artalmasan megfogalmazott kritikaval a tobbiekben, akik igenis kedvelik es csinaljak, megprobalni ketsegeket ebreszteni, csak azert, mert en haragszom, hogy kidobtam a penzt az ablakon (vagy mas, szemelyes jellegu bajom van).

Remelem, nekem sikerult arnyaltan fogalmazni, mert oszinten szolva legszivesebben sokkal jobban odamondogattam volna :) dehat ugye tudjuk, hogy az "nem illik a jogikus eletmodhoz" :)

Bejegyzés: GANAPATI YOGAKLUB - HOT YOGA --- jógamari beszámolója!:)

kismajom2 2011.12.11. 23:38:54

Nagyon gyors az a fejlődés amit leírtál. szertintem ez a több éves jóga-múltadnak köszönhető. egy teljesen kezdőnél azért nem megy minden ilyen gyorsan, de az igaz, h szinte minden órán javul valami egy picit, tehát van sikerélmény :) meg persze az elején tényleg elég gyorsan lehet haladni, aztán kissé belassulnak a dolgok...

szuper volt ez a hatalmas leírás. tetszett.

akkor én is végig megyek a pontokon :)

1.: én azt látom, h a kezdők között azért elég nagy a lemorzsolódás. talán azért mert ez sokaknak túl nehéz. talán sokan azt sem tudják mi ez, és valami kis könnyed testi lelki felfrissülésre várnak. nem tudom. mindenesetre aki marad, azokból általában elég sokan kissé fanatikussá vállnak :) talán az intenzitás, vagy az örökké tartó kihívások miatt... mindenesetre csodálatos és lenyűgöző az astanga rendszere, ami messze túlmutat a fizikai gyakorlás síkján.

2.: nem hinném h az astangások elitisták lennének. én azt tapasztaltam magamon, h az astanga legelőször az egót zúzza szét. egyfajta alázatra nevel, mert minél többet ismersz meg belőle, annál világosabbá válik, h mennyire az út elején vagy még. nálam ez sokkal inkább azzal járt, h nyitottabbá váltam más jógairányzatok felé. az már más kérdés, h amiket kipróbáltam mind kevésnek bizonyult az astangához képest. sőt, eddig az összes tanár akivel beszéltem erről, mind bíztatott, h mindenképpen próbáljak ki minél több jóga irányzatot. persze lehet h azért, mert tudták, h valószínűleg ez csak megerősíti a kötődésemet az astanga iránt :)

3.: ez tényleg így van :) talán azért, mert annyi különféle élménnyel és tepasztalattal gazdagodik az ember, amit mindenképpen meg kell osztani valakivel. és erre nyilván egy gyakorlótárs na legalkalmasabb :)

4.: nem hinném, h lenne olyan jógázó aki büszke lenne a sérüléseire. ez hatalmas butaság lenne. tapasztalatom szerint pont ennél az irányzatnál fokozottan figyelnek a tanárok, h nehogy valakinek bármi baja legyen. természetesen a stílus intenzitása a gyakorlatok bonyolultsága és a nyugati versenyközpontú gondolkodás együttállása esetén előfordulhatnak sérülések, mint bármilyen más mozgásformánál. és minél régebb óta csinálja valaki, annál nagyobb az esélye, h valamibe beleszalad. de szerintem ez is a tanulási folyamat része. bár a legokosabb jógik soha nem sérülnek le. meg ugye minek is siettetni azt, ami úgyis bekövekezik (nem a sérülésekre, hanem a fizikai fejlődésre gondolok). teljesen lényegtelen ki mennyire jól/rosszul csinál meg egy-egy ászanát. persze ennek a felismerése is idő és tapasztalat kérdése.

5.: pont az az astanga egyik nagy előnye, h rendkívül szerteágazó. a külső szemlélő csak a bonyolult ászanákat látja benne, de ott van a légzéstechnika, a mozgás-légzés szinkronja, a drishti, a bandhák... szóval egy szupererős guminőnek is ugyanúgy fel van adva a lecke, mint egy elpuhult de profin meditáló jóginak.

egyébként én borszató darabosan és sok erőkifejtéssel gyakoroltam a kezdetekben. ma már kívülről nézve sokkal "lágyabban", de mégis jóval több erőkifejtéssel hajtom végre az ászanákat. és állítólag egy idő után lecsillapodik az erőfeszítés és csak a "flow" marad. ezzel kapcsolatban egy kissé szkeptikus vagyok, de időben úgyis ki fog derülni :)

namaste :)

Bejegyzés: Nagyonhosszú Astangás poszt - UPDATED

Asszem 2011.12.11. 16:48:46

@upperclass: én egy (vagy több) élet tanulás után is óvatosan minősítenék más jógairányzatot, amit nem ismerek.

Bejegyzés: Nagyonhosszú Astangás poszt - UPDATED

upperclass 2011.12.11. 12:20:34

Én csak pár hónapja járok hatha jógára plusz olvasok hozzá szakirodalmat, de ez az astanga-mentalitás ("állítólag nem tudom, mi is az astanga valójában, amíg egy valódi sérülést be nem szereztem") kb. mindennel szembemegy, amit tanultam és olvastam a jógáról. Buta, elvakult, teljesítménykényszeres, feszítős, elitista dolognak tűnik. De ne legyen igazam persze - el fogok menni egy astanga órára, ha a mostani tanfolyamomnak vége. :)

Bejegyzés: Nagyonhosszú Astangás poszt - UPDATED