HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Univerzum Jógaiskola - vegyes technika:)

2011.03.15. 11:34 jógalujza

Különleges helyen jártam jógázni.

A maga módján ez is teszt-jógázás, mert új élményekben volt részem, és valamennyire ezt is el tudom mesélni, még ha környezetről, a megközelítésről, az oktatóról nem is írhatok..:)

Nálam nem szól zene jóga közben, csak egy füstölőt és néhány gyertyát gyújtok a félhomályos szobában, azt is csak azért, hogy legyen egy különleges, a mindennapitól elválasztó fény- és illat-érzet. Itt nem kell regisztrálni óra előtt, és senki nem támogat a figyelmével a gyakorlásban.

Szóval, itthon* jógáztam, és ez az 50-60 perc, amit a saját szőnyegemen jógázásra szánok, mindig csodálatos - ha eléggé tudom fókuszálni a figyelmemet.


Talán ez a legnagyobb különbség az egyedül és a csoportos gyakorlás között. Ha másokkal közös órán veszek részt, sokkal könnyebb figyelnem, benne maradnom a gyakorlatok „energiaterében”. Sokkal könnyebb ráhangolódnom egy másik ember, az oktató ritmusára, mint sajátot gyártani, és sokkal könnyebb (bevallom) versenyezni a többiekkel (picit, tényleg csak a szemem sarkából, kíváncsiságból), hogy kinek mélyebb, stabilabb, tágabb, légiesebb, valamilyenebb, szóval szebb az ászanája. (Aztán le is koppinthatom persze, ha elkapom a mozdulatát, hogyan javítja őt az oktató, vagy el is kedvetleníthet, ha behozhatatlannak látom a különbséget.)

Ebben viszont sokkalta hatékonyabb az itthoni gyakorlás. Egész biztos, hogy a saját határaimat, képességeimet keresem és találom (és tágítom), és az is biztos, hogy sokkal intuitívabban, az én saját testem-lelkem vágya által diktált gyakorlatba megyek bele következőnek, ahhoz képest, amit az előző gyakorlat diktált.

Egy sajátos energetikája alakul ki a pózoknak, a légzésnek, a figyelmemnek, a jelenlétemnek. Ha megfelelően irányítom a figyelmet, akkor a gyakorlást már nem kell irányítanom, hanem visz magával, diktálja a légzést, diktálja a tempót, a nyitásokat és zárásokat, levegőkinntartásokat és -benntartásokat, az intenzitásokat és pihenéseket, a tekintet és a végtagok irányát, a fenthez és a lenthez való viszonyt.

Minél beljebb kerülök a testembe, annál közelebb kerülök a végtelenhez. Minél alaposabban bele-sűrűsödöm a pillanatba, annál örökkévalóbbnak érzem. Számomra ez a jóga, és amikor levezetésként relaxáltam még néhány percig a tetraéderben (féllótusz, kézfejek a térdeken), egy-egy pillanatra én voltam a híd Föld és Ég között.

Miért nem csinálom ezt minden nap? Már csak ezt az egyet kell kitalálnom...


 

 

*(FIGYELMEZTETÉS: az otthoni gyakorlást csak "haladóknak" javaslom, kezdeni mindenképp oktatónál érdemes!)

Szólj hozzá!

Címkék: itthon ajánlom

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr662741112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása