HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Született jógini – interjú Dr. Indu Arorával

2012.02.15. 22:34 jógalujza

Dr. Indu Arora többször járt és tartott workshop-okat Magyarországon, olyan lehengerlően gazdag merítést kínálva az indiai gyógyítási és ön-fejlesztési eszközök tárházából, hogy azt sem tudja a halandó, jógázni vagy inkább ajurvédát tanulni, akupresszúrára vagy holdüdvözletre, marma-terápiára, vagy japa-workshop-ra jelentkezzen-e hozzá. A jóga különböző világszervezeteiben vállalt szerepei és díjai, publikációi hatalmas listán sorakoznak, szinte minden földrészen oktatott már, és mindehhez még alig 35 éves. Indiában nőtt föl, most az Egyesült Államokban él, és skype-on beszélgettem vele egy csodálatosat.
 
Mivel a hangfelvétel eleje elszállt, ezért a első választ részben emlékezetből rekonstruáltam, így ennek pontos megértéséhez arra kérem az olvasókat, hogy minden telepatikus érzéküket és képzelőerejüket vessék latba…:) 
 
 

 Született yogini (azaz női jógi) vagy – ez áll az önéletrajzodban. Mit jelent ez számodra?

 (nevet) Ezt nem én írtam, úgyhogy ez annak az embernek a megfigyelése, aki leírta. Nekem elegendő önmeghatározás az, hogy „ember lény” vagyok, az, hogy „yogini”, csak ezután következik. A kihívás ugyanis bennünk rejlik, nem kívül. Hogy megismerjük a saját korlátainkat, és túljussunk rajtuk, megéljük a teljes emberi potenciálit, ami adatott – ez a kutatás az, ami számomra az emberi lét valódi célja. 


 

 Ebből rögtön adódik a következő kérdés, ami a jógi-ságról és a gyógyításról szól, ha egyáltalán elválasztható a kettő egymástól. A saját fejlődésed, amit például a jóga és más eszközök révén elérsz, vagy a gyógyítás az előrébbvaló?

– Az én értelmezésemben mindez belőled kell, hogy kiinduljon. Azaz belőlem, belülről. Csak azt tudom megosztani, amit én tudok. Csak olyan mélységig tudom megosztani, ameddig én megtapasztaltam. Nem adhatok senkinek semmit, amivel én magam nem rendelkezem. Elképzelhető, hogy hamisíthatom egy ideig, de csak egy bizonyos határig tudnám hamisítani, egy ponton elakadnék. Úgyhogy igen, a legfontosabb dolog az ön-fejlesztés. Az ön-fejlesztés pedig ön-kutatással kezdődik. Az ön-kutatás pedig tudatossággal kezdődik. Hogy tudatában vagy-e annak, hogy hol tartasz éppen, hogy mi az, amit csinálsz, és miért. 
Ezt a kérdést számos szinten lehet értelmezni. Attól függően, hogy milyen mély a tudatosságod szintje, ezen a szinten fogod feltenni ezt a kérdést, itt fog elkezdődni az ön-kutatásod, és itt fog elkezdődni a fejlődésed is. Ez a rezgés, bármilyen szinten is legyél, megérinti a lényed, ami hullámokat fog kelteni, ezek pedig eljutnak körülötted azokhoz az emberekhez, akiknek erre a rezgésre van szükségük. Úgyhogy, ’Lujza’, ez a két dolog kölcsönösen nagyon összefügg egymással! 
Azt érzem, hogy minél inkább eléred a középpontodat – ez persze az én korlázott megértésem, korlátozott tudatosságom –, minél inkább behatolsz a saját rétegeid mélyére, hogy megérintsd a saját potenciálodat, annál inkább válsz képessé arra, hogy másokon segíts. Másokon segíteni, az igazából magadon (angolul: „your-self”) segíteni, ez is visszatérés a Szelf-hez. Micsoda hatalmas öröm végül képesnek lenni fényt mutatni, segíteni valakinek…! Csak akkor válsz erre képessé, amikor már érted a fény és segítség szót, teljes mélységéig.


– 
Ha a megélésed szerint minden az ön-fejlődéssel kezdődik, milyen az a jóga, amelyet te magad gyakorolsz?

– A legfontosabb jóga, amit végzek, nem a jógamatracon zajlik. Meglepő, de igaznak érzem. Igen, van ászana a matracon, van pránajáma a matracon, és lehet savászana a matracon. De az én legfontosabb jóga-gyakorlásom, saját tanúmként, pillanatról pillanatra történő megfigyelése annak, hogy mit csinálok. Most is, ahogy veled beszélgetek, megfigyelem magam, mi az, amiről beszélek, hogy az honnan ered, és hogy az mit jelent a számomra. Így az én legfontosabb gyakorlásom megfigyelni saját magam, a saját reakcióimat, a saját gondolataimat, a saját érzelmeimet, bármit, amit csinálok. Igyekszem feltárni, a létezésük legmélyéig, hogy mi motiválja ezeket. És amint ezt megértettem, akkor értem meg magamat teljesen. Ez számomra a jóga. 

 

– Ennek a fajta önkutatásnak van valamilyen neve, mint pl. a karma jógának, vagy a bhakti jógának…? 

– Számomra nem érdekesek a jóga különböző típusai, fajtái, amelyek elérhetőek. Mert számomra a jóga az egyszerűen jóga. És hogyan lehetne egy szót – mely önmagában EGYSÉG-et jelent – változatokra bontani? Ezt máig nem értem… Teljesen megértem a gyakorlati hasznát annak, hogy falatnyi darabokra osztjuk a jógát, hogy mindenki el tudja kezdeni megemészteni, elindítani valahonnan az utazást. Bizonyos módon ez már akkor elkezdődött, amikor nyolc ágra bontották. De azzal, hogy behatároljuk, hogy izmusokat képezünk körülötte, és úgy gondoljuk, vagy érezzük, hogy „az a fajta jóga, amelyet én művelek, az a legjobb fajta jóga” – ezt nem egészen tudom megérteni. A jóga célja feloldódni… Szóval igen, megpróbálom nem korlátozni magam egyetlen megkülönböztetésre sem. Egyszerűen jógát tanítok.

 

– És gyógyítási technikát hogyan választasz? Ha valaki odamegy hozzád, és azt mondja, hogy „Kérem, Dr. Arora, itt fáj, ott fáj, milyen gyógymódot válasszak, jógaterápiát, ajurvédát, akupresszúrát, mi legyen az eljárás?”... A te választásod egyáltalán, hogy mit javasolsz neki?

– 
Igen, ez az én tudatos választásom, minden egyes ember esetében. És a választás: segíteni, minden lehetséges módon. Ez az egyetlen tiszta szándék. Ha van bennem valami, bármi, amit a guruktól, a tanároktól, a szüleimtől, a barátaimtól, vagy bárki mástól tanultam, ami tud segíteni ezen az emberen, akkor összevegyítem mindezt a tapasztalatot, és átadom neki olyan formában, ahogy be tudja fogadni, hogy segítségére legyen, bármilyen módon is. Tehát igazán nem gondolkozom az eszközökön, hanem egyszerűen mindabból merítek, amit mostanáig megtanultam, bármi, aminek a lényege előbukkan belőlem: lehet ez ajurvéda, akupresszúra, lehet, az pránajáma, egy mantra, egy mudra, bármilyen módon is jön. Tökéletesen hiszek benne, egészen olyan mélységig, hogy tudjam, nem én vagyok a végrehajtó, hanem csak egy csatorna vagyok. Ha így jut el hozzám, akkor annak oka van, és én csak átadom. De nekem, mint személynek, mint Indunak, az egyetlen szándékom segíteni. Ez az én választásom. 

 

– Mindig is csodáltam azokat, akik bejárták a világot, olyan sok helyet és népet láttak már... Talán éppen ők azok, akik a különbségek helyett egyre inkább a hasonlóságokat fedezik fel a különböző emberekben. Mégis, van valami, amit a Magyarországon megismert emberekben másmilyennek látsz, mint más népeknél? Hogyan látsz minket? 

– 
Ez egy nehéz kérdés számomra, ’Lujza’. Mert ami mondtál, én tényleg így látom a dolgokat. Nem látok különbségeket, csak hasonlóságokat. Hét éve, amikor Indiából Amerikába költöztem, nagyon sokan megkérdezték ezt tőlem. Huszonöt éves koromban volt életemben az első alkalom, hogy elutaztam az országból, ahol születtem. Úgyhogy mindig megkérdezték tőlem, hogy nem hiányzik-e a családom, a nyelv is annyira különböző, a kultúra is különböző… És igazság szerint soha nem fedeztem fel, legalábbis az érzékelésem nem jelezte a különbséget. Azt találtam, hogy mindenhol ugyanazok az emberek, ugyanolyan szívvel. Talán a színük különbözik, a nyelv, az ételek különbözőek, de ez mit számít? Én a szíven keresztül kapcsolódom, nem pedig a testen, az ételen, a színeken, vagy az öltözködésen keresztül. 
De van egy dolog, amit mégiscsak észrevettem a magyarok között. A hangjukat olyan édesnek hallom, mintha minden szavukat mézbe mártották volna. Olyan, mintha beszéd közben a torkuk mézzel lenne bekenve, és minden szót, amit kimondanak, mintha mézbe mártottak volna. 

– Hát, ezt minden magyarnak olvasnia kéne..!:) 

– Tényleg így hallom! Meg is kérdeztem egy csomó embert, „úgy érzem, mintha egy mézesbödön lenne a torkodban...”.:) (nagy nevetgélés)


– 
Amúgy az ajurvédában van valamilyen különleges szerepe a méznek?

– Nagyon is. Az egyik legfontosabb katalizátor az ajurvédában a méz! Sok gyógynövény esetében használják katalizátorként, hogy segítsen kihozni a tulajdonságait. A legtöbb ajurvédikus orvosságot mézzel keverik, hogy kihozzák belőlük a legjobbat. De nemcsak az ajurvédában, a jógában is fontos. A kundalíni energia, amikor felemelkedik, azt mondják, hogy olyan az állaga, mint a méznek. A gravitáció ellenében emelkedik, és a hőjét ennek az energiának a méz állagából éri el, az ida és a pingala működéséből, a fűtő és hűtő áramlatból, ami segít megtartani a hőjét, a méz-szerű állagát ennek az energiának, hogy ne legyen se túl folyékony, se túl szilárd.
És mégegy: a lélegzet. Amikor meditációban ülsz, a lélegzetnek olyannak kell lennie, mint a méznek. Nézd meg, ha mézet veszel egy kanálba, és lecsorgatod egy csészébe, milyen finoman fog lefolyni, simán, törések, és hang nélkül, egyszerűen kitölti a rendelkezésére álló helyet. Ilyennek kell lennie a lélegzetnek is. Sima, egyenletes, döccenések nélküli. Úgyhogy a méznek különleges jelentősége van mind a jógában, mind az ajurvédában.
 

– Ez csodálatos!!:) ((elgondolkozik ezen a méz-a-torkunkban dolgon)) Dehát, ahogy mondtad, valójában nem is számít, hogy magyar vagy nem, hogy jógi vagy ember…

– Igen, így van. Egyáltalán nem számít. Úgy érzem, hogy senkinek nem kéne hogy számítson. Ezek a határok annyira természetellenesek. Azt mondanám, hogy épp a tudatosságunk hiányában kreáljuk ezeket a határokat. Van egy gyönyörű hindi ének, ami úgy szól, hogy a folyóknak, a hegyeknek, a madaraknak nincs szüksége vízumra. Ők egyetlen országnak sem állampolgárai. Ők szabadok. Ha egy madár átrepül Indiából Pakisztánba, vagy az USÁ-ból Európába, nincs szüksége útlevélre, nem ismeri ezeket a határokat, ezeket mind mi találtuk ki.

– Talán ez hamarosan változni fog…

– Igen, ezért imádkozom. Egyetlen állampolgárság kéne hogy létezzen, és ez az univerzális állampolgárság. És úgy látom, hogy ez elérkezőben is van. Ez az egyetlen út. Amíg nem egyesülünk, és fogjuk meg egymás kezét, sőt össze nem kapcsolódunk a szívünkben… azt gondolom, hogy ez az egyetlen kiút az összes katasztrófából, és ami az egész világban ma zajlik. Azt gondolom, hogy a természet egy üzenetet küld a számunkra. És azok, akik erre tudatosak, ők fognak változást hozni. Ez az ő felelősségük (angolul: responsibility, respond + ability, vagyis képesség a válaszolásra), az ő képességük választ adni. Azok, akik ezt átérzik, azon a tudatossági szinten vannak, az ő felelősségükben áll változást hozni, megengedni hogy ez az egyesülés megtörténjen.

– Úgy legyen.

 

Dr. Indu Arora 2012. márciusban ismét Budapestre látogat. Workshop-jain (Tavaszi méregtelenítés az ajurvéda megközelítésében, 2012. március 8., Jóga a várandósság alatt, 2012. március 9., Holdüdvözlet, 2012. március 20., 18 pont marma meditáció, 2012. március 21., Jógával a szív egészségéért, 2012. március 23., Jógával az egészséges hátért, 2012. március 24., Mantra, Japa workshop, 2012. március 25.) és a Tavaszi jóga és ajurvéda hétvégén sok szeretettel látnak benneteket a szervezők!
 

További infó a programokról, valamint jelentkezés rájuk: a PSYCHYOGA oldalán mindent megtalálsz! 

 


Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook-csoportunkhoz is!
Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú india méz ajurvéda dr indu arora psychyoga

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr134115525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása