HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Astanga Jóga Budapest – astanga

2011.03.09. 22:53 jógalujza

Legszívesebben azt mondanám, hogy „mélyvíz, kizárólag aszkétáknak” – de ezzel lehet hogy sok leendő astangit elijesztenék… ami persze nem cél, mert ugyanarra a hegyre vezet fel az astanga útja is, mint a többi jóga útja, és ugyanannyira rá lehet kattani erre a jógastúdióra is, mint bármelyik másikra.

Maga az astanga pontosan azokat a bonyolult, és sok gyakorlással elérhető pózokat tartalmazza jórészt, amire az egyszeri mókus azt mondja, „én aztán nem fogom a nyakam köré tekerni a lábaimat”. Ők épp ezt teszik, és közben még fel is emelik magukat a tenyerükön, és még sok más elképzelhetetlen erőt és rugalmasságot igénylő feladatot végeznek el. És még lélegezni is marad idejük közben speciális "udzsaj" légzéssel, és persze tartják a "bandhákat", vagy testzárakat, ami nagyon fontos ebben a fajta jógában. Ja, és még irgalmatlan szép is, ahogy mindez végül kinéz (ld. Katit és Esztert a stúdiójukban, képünkön:).

És a megnyugtató „nézd, az a fiú is még csak másfél éve gyakorol!” (az a fiú azt hiszem épp az alkarján álldogállt fejjel lefelé) engem nem nyugtatott meg, mert azt gondolom magamról, hogy nem vagyok elég kitartó ahhoz, hogy eddig "eltornásszam" magam.

Ekkor teszem fel az eddigi legfontosabb kérdésemet: nem pont olyan jógatípust kéne-e választanom, amilyen jellemzően eddig nem voltam? Épp azért, hogy azokat az erényeket is elsajátítsam, amelyekkel nem gondolom, hogy rendelkeznék?

Talán beszélgethettem volna a nagyon erős és nagyon hajlékony astangikkal, akikkel közösen gyakoroltam, hogy ők eleve meglévő erőre és rugalmasságra dolgoztak-e rá, vagy épp ellenkezőleg - de inkább hazakullogtam...

Az óra tehát tudásszint szempontjából meglehetősen vegyes volt, mi ketten, mazsolák, kaptuk a legtöbb figyelmet, Kati gondosan magyarázta a pózokat és számolta az 5 lélegzetvételeket, amíg úgy kellett maradnunk. Mellettünk néhányan alaposan dolgoztak a kőkemény első sorozat gyakorlatain (ez egy olyan egyórás folyamatos gyakorlatsor lehet, bemelegítő napüdvözletekkel, „földi”- és álló ászanákkal, és levezető gyakorlatokkal), néhány félisten pedig a második sorozat számomra teljességgel hihetetlen gyakorlatait végezte. Volt időm ámulni és bámulni, elég hamar kidőltem, és a relaxálás alatt pillogtam feléjük nagyokat.

Relaxálhattam volna alaposabban, mert ez az az idő, ami alatt az addig elvégzettek beépülnek, ez a „save” állapot, ahogy Kati mondta. Kicsit magyarázott, amikor épp nem a többieket segítette, néha egész (nem túl nagy) súlyával, a pózok tökéletesítésében.

Összegzésként: Tapasztalatnak isteni, jógastúdiónak (ahogy a stílus maga is) aszketikus, összehasonlításnak eddig a kőkeménység-skála legszélső véglete. Hajrá puhányok, keményedjetek!:)

Környezet: szintén aszketikus, semmi indiai csecsebecse, semmi zene-bona, a lépcsőről rögtön a terembe jutsz, azon át a koedukált öltöző
Eszközök: milyen eszközök..?:)
Oktató: nagyon felkészült, közepesen szigorú, nagyon kedves
Többiek: legkülönbözőbb szinteken, elég elszántak mind..
Megközelítés: a Moszkva tér fölött
Szolgáltatás: egyszerű a hely is, szép a website is, és nincs „első óra ingyen”, van viszont „javasolt árak”, ami nagyon szimpi
Fíling: lehet hogy pont azért kéne ide járnom, mert elsőre nem kapott el..!:)


 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánlom i.ker astanga vinyasa

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr582726552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása