HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Shakti Andi "házi" jógaórája

2011.10.13. 11:31 jógalujza

Nem.”, vágta rá, amikor megkérdeztem, szeretné-e, hogy írjak róla, majd rögtön utána jött a helyesbítés, hát, tulképp döntsem el, szeretnék-e.:) Ilyen még nem volt, de rákérdeztem, hogy mehet-e a JógaBlogra az élmény, ugyanis kvázi vendégségben jártam jógaórán, egy szinte csak barátoknak tartott eseményen – ráadásul én se egészen lógtam ki a sorból, mert Shakti Andi (akkor még nem ezen a néven:) a testvérbátyám osztálytársa volt nagyonrégen. De a többiek is mintha ilyen-olyan ismerősi úton-módon kavarodtak volna ide, például az a Gerilla-jógáról származó ismerősöm, aki hónapok óta győzköd, hogy nézzem meg egyszer, szintén ismerősök révén került ide, és az öltözőként szolgáló előtérben is csupa olyan beszélgetés zajlott, mintha vendégség után húznánk épp a cipőnket. (Hozzátenném, hogy abban a jógaközpontban, ahova most járok (!), szintén valid beszélgetések tapasztalhatóak az öltözőben – ez ritka is, és fincsi is.)

A jógaóra viszont semennyire nem „bratyizós”. Igaz, szinte átfolytunk az érkezős dumcsizásból az induló relaxációba, de belekerültünk a flow-ba, amit Andi hangja diktált, és bár a lágyan induló gyakorlás fizikailag egy idő után kőkeménnyé vált, de zokszó vagy türelmetlenség vagy lanyhulás nélkül vitt magával, amerre mennünk kellett. Két egész óra úgy szaladt el, hogy észre se vettünk, és Andi finom korrigálásaiban is sok meglepő visszajelzést találtam. 
 
Valahogy a legizgalmasabb ászana nekem most a lefelé néző kutya. Nem voltam még olyan órán, amelyen meg ne jelent volna, méghozzá nagy mennyiségben, és ami még érdekesebb, mindenki mást és mást és mást ad hozzá számomra a pozícióhoz. Hogy belégzésre a tenyeremet, kilégzésre a sarkamat nyomjam intenzíven a földbe, hogy a nyakamat lazítsam, vagy épp Iyengar-módra fejemet vigyem egyre lejjebb, a föld felé, hogy a bordakosaramat is húzzam össze közben és még a köldökömmel is törekedjek a gerincem felé (az ún. pucsítás elkerülése végett..:), vagy nyissam a vállam, forgassan kifelé a karjaim (ahogy Andi jelezte), no ezek egymásnak itt-ott talán ellentmondó, kreatív integrációval viszont egymást szépségesen kiegészítő instrukciókká válhatnak. Nyilván más és más iskolákban más és más szempontokat tartanak fontosnak, sőt, más és más módokon jön létre a végpozíció, de ahogy kialakul egy-egy ászanám (kialakulok az ászanáktól..), és még időben is fejlődik, az a legjobb mozi, amit mostanában láttam.
 
(Bár most láttam a Bőr, amelyben élek-et is, ami szintén nem volt rossz – ráadásul van benne szuper jógás jelenet, nézzétek meg..:)
 
Szóval talán az ashtangához tudnám vmennyire hasonlítani Andi óráját, de egyáltalán nem az, mert nem egy konkrét sorozatot gyakoroltunk, viszont vinyásza-szerű (ashtangában használatos átkötő gyakorlatsor-jellegű) elemekkel dolgoztunk az állógyakorlatok között, és az ülő és fekvő ászanák sem voltak teljesen idegenek korábbi gyakorlásaimból, de azt hiszem nincs kategóriája – persze, hiszen Andi nem is hirdeti magát sehol, ergo nem is kell elneveznie a jógáját. Csak csinálni, jelen lenni, élni amit mond, mutat, sugároz.
 
A picike nőre most egy picike méretéhez képest meglepően előrehaladott pocak is nőtt, ráadásul sajnos meg is volt fázva, így nem jógázott velünk, de a néhány mozdulat, amit mégis tett, azt sugallta, hogy nagy élményről maradtam így le. Ha visszajött szülés után, biztos, hogy megyek még hozzá. Addig (nemtom meddig) még a Monsoonban megtalálható.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook-csoportunkhoz is!
Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)

Szólj hozzá!

Címkék: hatha

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr33299541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása