HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

"UGYANAZ A HEGY" - jógaoktatók workshop-ja

2011.04.20. 12:21 jógalujza

Kiadós bulizást félbeszakítva tértem nyugovóra szombat éjjel, hogy vasárnap fitt és fiatalos legyek a Magyar Jógaoktatók Szövetsége és a Mandala Jógastúdiók által szervezett ápr. 17-i, félnapos workshop-on. A szövetség honlapján sem részletezett módon (előadók pontos listáját nem találtam, ami tök jó lett volna, ha fent van valahol) 5 ászana bemutatására és részletes magyarázatára kérték fel a meghívott iskolák képviselőit. Mindezt úgy, hogy a bemutatókat kérdések, főleg pedig szakmai vita semmiképp ne kövesse.

Nagy József (Najó, a képen sárgában), a Szövetség elnöke ezt a bevezetőjében meg is indokolta: ne egymás kritikáját, vele pedig saját irányzatuk mindenhatóságának bizonyítását, hanem saját és a hallgatóság látókörének szélesítését próbálják célul tűzni a kedves résztvevő kollégák („kövess egyetlen mestert, de tanulj mindenkitől!” jeligére).

Nemcsak vitát, hanem időt is sokat spórolt ez a módszer, de mivel igen hosszúra nyúlt a délelőtt, sajnos így is az egyik bemutató rovására kellett ellógnom ebédelni - ez pont Géva etapja volt, akiről nem is tudtam előre ugyebár, hogy szintén eljön, de szerencsére őt már ismertem (azt pedig nagyon-nagyon remélem, hogy a jógatánc koreográfiát, amit bemutatott, hamarosan videón is megnézhetjük valahol!), és bár arról írhatnék, hogy mit mondott, de a vizuális és résztvevői élményt úgysem tudnám átadni.. :)



Vicces egyébként, hogy a hat meghívott iskolából háromnak voltam már óráján, így az a benyomásom született, hogy mégsem olyan hatalmas ez a pesti (hazai) jóga-szcéna.. Géva mellett Gál Éva (Agama Tantra Intézet) volt még ismerős a JógaBlog kapcsán, illetve a Mandala, melynek színeiben Németh Gergő adott elő – utóbbi két jógaiskola-vezető volt egyébként az, akik Najó kérése ellenére az előttük szólónak azért csak oda-csippentettek egy-egy mondatukkal..:)

Gergő előtt Zoltai Miklós adott elő, aki Debrecenből érkezett, és 55 év jógázás áll a háta mögött. Kifejtette (meglehetős hosszan), hogy számára a jóga egy és oszthatatlan, és mindenki, aki különböző neveken illeti és kategóriákba próbálja rendezni a jógát (kismama jóga, gyerek-, tini-, gerinc- vagy szexjóga), az ezt kizárólag a pénzszerzés megkönnyítése céljából teszi. (Arra nem gondolt, hogy ez – a jóga egy-és-oszthatatlansága – talán már egy tapasztalás, lehet, hogy épp 55 év jógázás gyümölcse, ahogy számára ez már megadatott, egy sima halandó még a gyümölcsjoghurtokat is kategóriákba teszi, aszerint, hogy epres, sima, röcskös, vagy banános, tehát ez neki is megkönnyíti a kapcsolódást ehhez a hatalmas felhőhöz, ami a jóga, első látásra.). Stb. A hatalmas tudásanyaggal, és az ehhez párosuló hatalmas közlésvággyal rendelkező jógamester mondott még nagyon izgalmas dolgokat (egy-egy ászana akkor válik a barátoddá, és onnantól szolgálja a valódi fejlődésedet, amikor már feladtad benne az ellenállásodat, akkortól ászana valójában, hiszen Patanjali szerint az ászana szilárd és kényelmes), de ezekre, illetve az általa bemutatott gyakorlatokra „helyhiány”:) miatt nem térek ki..
 
Gergő tehát őt ellenpontozta itt-ott a saját nézeteivel, leszögezve, hogy számára a gerincjóga (is) egy érvényes kategória, és ők nem beszélnek még energiáról és csakrákról, nehogy elijesszék a kezdő kapcsolódni-vágyókat. Öt ászanát, ahogy a kiírásban szerepelt (és ahogy senki más nem tette rajtuk kívül:) szépen be is mutattak oktató-társaival, részletes és szép-kerek magyarázatokkal, valóban inakról-ízületekről-izmokról, és csak itt-ott energiaáramlásokról beszélve. (Kép: a Mandala bemutatója)

Na, ezt aztán Gál Éva istenien tudta ellenpontozni, az Agama gyakorlataiba bevonva a közönséget: azonnal csakrákat és energiákat citált, és rögtön érzéseket és érzeteket adott át, melyeket az iskolájában gyakorlók megtapasztalnak. Indokolva is mindezt azzal, hogy itt nem cél és nem követelmény a hajlékonyság (bár nem mellesleg kísérőjelenséggé válik a gyakorlás során), itt befelé figyelünk. (Képünkön: az Agama bemutató, valamint a résztvevők, kobra pózban.)

A következő bemutató a Himaláya tradícióról szólt: Najó őket úgy mutatta be, mint egy olyan irányzat, mely akár tizensok-órás meditációhoz készíti fel a testet a gyakorlatokkal. Nem kell megijedni, kezdte a nyilvánosságtól – bevallottan!:) – kissé ijedt oktató, nem fogunk sok órát meditálni, hanem helyes kis jógaórát rittyentett, mind elő-jógázó társa, mind a workshop résztvevőinek bevonásával. Tőle az tetszett, hogy arról beszélt, mi a jóga az ő számára, illetve arról, hogy a légzés áramlása, amit a jógaórán kezd el gyakorolni a jógázó, egy idő után bekúszik a hétköznapok áramlásába… (A képen a Himaláya tradíció bemutatója, a szintén Mandalás Ildikó és Hédi)

Na, itt fáradtam el és éheztem meg végzetesen, így a pont befutó Géva jóga-flow-ja, valamint az Iyengar bemutató nagyrésze nekem már kimaradt – utóbbira egy fejállás-gyakorlás közben érkeztem vissza, ami az ászanák királya. Ez egységes nézet – de kábé semmimás sem.

Ja, mégegy valami egységes, amelynek fontosságára azt hiszem burkoltan vagy nagyon is kimondottan minden előadó (tettel vagy szóval) felhívta a figyelmet: a mosoly!:) Gyakorlás közben nemcsak jobban festesz ha valakit ez érdekel..:), hanem az ellazulást is segíti ha az arcodra akár a legnehezebb gyakorlat közben is mosolyt varázsolsz.

A Jógaoktatók Szövetsége következő egynapos workshop-ja a pránajamáról fog szólni, május 28-án. Sztem én megint ottleszek!

Összegzésként: Ha valamiféle kreatív térlátással veszel részt egy hasonló rendezvényen, a sok különböző irányzat képviselőjének szemléléséből kirajzolódhat ugyanaz a hegy, melyre más és más irányból ugyan, de minden jógi mászik éppen fölfelé...

FONTOS: Ez itt a vélemények helye! Mondd el, oszd meg, számolj be a saját tapasztalataidról, ha ott voltál, ha nem!

Frissítés: A képeket köszönjük a szervezőknek!

7 komment

Címkék: összegzés workshop mandala himalájai gerincjóga iyengar agama jógaoktatókszövetsége géva

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr32842216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mlenkefi · http://iziszjoga.com 2011.06.13. 13:56:32

csak egy kerdes: Tovabbi workshop ajanlasokat is elfogadtok erre az oldalra? Moni

jógalujza 2011.06.13. 14:16:32

szia Móni,
persze, ha van infód, hol érdemes "továbbképződni", mondd!
köszi!
Lujza

mlenkefi · http://iziszjoga.com 2011.06.14. 15:18:41

Köszönöm a lehetőséget. Móni

mlenkefi · http://iziszjoga.com 2011.06.15. 10:49:03

@jógalujza: ezek szerint a Yoga Synergy workshop, amit ajánlottam nem kerülhet fel?

jógalujza 2011.06.15. 10:54:15

@mlenkefi: Dehogynem, abszolút felkerülhet! Bocs, ha nem vettem észre, hol ajánlottad?

mlenkefi · http://iziszjoga.com 2011.06.15. 10:55:05

Yoga Synergy Workshop Simon Borg-Olivier-rel szeptember 2-4 között Budapesten, Magyarországon most először!

Ashtanga alapú, dinamikus, vinyasa yoga.
Oktatóknak és kezdő gyakorlóknak egyránt ajánlott.Bővebb információ Simon-ról a workshopról itt:

iziszjoga.com/2011/05/12/yoga-synergy-workshop/

iziszjoga.com/2010/09/21/yoga-synergy/

jógalujza 2011.06.15. 10:56:31

@mlenkefi: MEGVAN!:)
Köszönjük a workshop-tippet!
süti beállítások módosítása