HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

JÓGACIRKUSZ? - Mozgástrend Feszt., május 29.

2011.05.30. 16:24 jógalujza

Hatalmas fesztivál-csarnok, az egyik végén, a Mozgástrend színpadon mozgás-trendek, sőt, mantra-koncert, a másik végén üvöltő-zúgó omm-zenére zajló akrobatikus típusú jóga-bemutatók – középen pedig a testük-lelkük-szellemük legmélyebb zajlásaiban elmerülő jógázók, a Jóga-színpadról fitnesz-mikrofonnal vezénylő oktatók hangjára.

Hogy ez valószínűtlen? Igen, de megtörtént, és fantasztikus volt részt venni benne. Oké, néha kikukucskáltam a csinnadrattába a jógázásból, hogy ez valóban megtörténhet-e (tehát valóban nem történt meg, legalábbis nem pont így, vagy nem pont velem:), de abban biztos vagyok, hogy többszáz leendő jógázó pont most kapott egy erős impulzust afelé, hogy nekiálljon és megkeresse végre a saját iskoláját, mesterét, irányzatát.
(És talán többeknek épp a JógaBlog cikkei fognak segíteni ebben...?:)



Rendben, nem minden jógaiskola tudta épp azt átadni, amiben ő más, mint a többiek.
Volt olyan (érzésem szerint pl. a Himaláyai Jógatradíció), aki sokkal elmélyültebb hangulatra alapoz igazán hatékony jógát.
Volt olyan is, aki elsőre inkább riasztóan magas „követelményekkel” indított (az Atma-féle astanga-óra engem lehet h elsőre elbizonytalanított volna, elérem-e valaha ezt a fizikai felkészültséget).
A Kayakalp bemutatót nem maga „a mester” tartotta, nyilván nyelvi nehézségek miatt, ő csak dirigálta a középkorú hölgyekből álló sleppe, akik nem győztek meg, közéjük fogok állni.
De pl. a Mandalás Gyöngyvér órája (szintén csak kívülről figyelve), hasonlóan kedves is és precíz is volt, mint amit tapasztaltam már tőle, és az Agamás elmélyülés is összejött (szintén élmény-alapon állítom), a tuc-tuc körülmények ellenére.
Ami még nagyon érdekes volt (kicsit lemaradtam róla, így azt is csak lestem), a Purnam-os kontakt-óra, aminek keretében kettesével jógázó párok húzták-vonták-segítették egymást - ezt még ki kell próbálnom, nagy kedvet kaptam hozzá. (Képekért görgess!)

Az eredetihez képest az utolsó néhány napban (héten?) kiegészült a program plusz egy színpaddal, ahol kb. félóránként jógabemutatók kezdődtek, ezek főleg a tapsolós közönség számára összerakott extra-látványos, néhol szinte akrobatikus mutatványok voltak, gyönyörködhetően, sok-sok Mandalás, Bikramos, astangás produkcióval.

A becsatlakozható bemutató-órák és a csodálni-való zenés performanszok mellett kirakodóvásár mindenféle jógaeszközökkel, színes-szagos szórólapokkal, teszt, lufi, könyvek, hírlevél-feliratkozás, kedvezményes bérlet, csipegetni-valók, csecse-becse – mindaz tehát fullosan prezentálva, ami abba az önellentmondásba beleférne, ha lenne olyan, hogy "jóga-cirkusz". Vagyis: a jóga-túlsúlyú nap alapján az aktuális mozgás-trend a jóga!:)

A magam részéről határozottan úgy érzem, hogy tegnap az önellentmondás: feloldódott. A résztvevők megkapták amiért a jöttek, és 2-3 színpadon egyszerre ismerkedhettek _a_ jóga különböző ágazataival. HA a jóga elmélyülős, hosszan kitartós, hónapok alatt beépülős, évek alatt továbbfejlődős, egy életen át változós aspektusát (értsd: lényegét) kivesszük a rendszerből. És miért is akartuk volna mindezt egyetlen napba belesűríteni? Naná, hogy nem akartuk. Csak amennyi belefért, annyi jutott át a csövön. Úgyhogy most kezdődik csak a lényeg.:)

Képriport:


A Millenáris füvén a Csodák Palotája előtt több csoportnyi gyerekjóga is zajlott - a csimoták persze jellemzően pont nem azt csinálták, amit a mesébe csomagolt jóga-néni, de cukik voltak (ráadásul a nagyobbak kábé ráadásul még azt is csinálták, amit a néni..:)


Ha középen jó helyen voltál (mint a pl. Szigeten a Nagyszínpad és a Wanted sátor között félúton) egyszerre két foglalkozáson is részt vehettél.:) Előtérben a Purnam-os kontakt jóga, háttérben a Mandalás Németh Gergő gerincjógája. (Utóbbi a nap szervezésében is oroszlánrészt vállalt: jól tette.)

És kinagyítva az iménti fiatalember: egy igazi férfi. Maximálisan egyetértek vele, és a pólójával: REAL MEN DO YOGA!:)

Mindeközben az "igazi nők" kápráztatják a kis jógaszínpad közönségét: ez egy Bikram-bemutató. De nem az utolsó..

Az Agama bemutatóját figyeli Gauranga Das, az Atma vezetője. Az Agamások egyébként vegyes technikával oldották meg a bemutatót, az egyik oktatójuk, Kata a színpadról vezette az órát, mögötte három tanulójuk elő-jógázott, másik oktatójuk pedig, Éva, a nép közt járt és korrigálta, bátorította, formálgatta őket, a hanyatló nap fényében...

"Mesterek egymás között" című paparazzi-felvételem..:)) Sri Vijay Anand, az indiai mester (KayaKalp Yoga) a Purnam-os Bálint Jánossal és Regősvölgyi Reginával. Hogy mit számolgatnak, azt nem tudom.:) (Háttérben a zavartalan elmélyülés - bámulatos.)

Köszönjük a figyelmet!:) (A nap uccsó Bikram-bemutatója.)

Kommentben meséld te is az élményeidet, ha kedved szottyan!

3 komment

Címkék: fesztivál mandala himalájai bikram astanga gerincjóga agama atma kayakalp purnam

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr752943665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alma1001 2011.06.09. 10:03:22

Sajnos nem voltunk kint, de ez kárpótolt. Üdv, :)

mlenkefi · http://iziszjoga.com 2011.06.13. 13:55:54

Gratulalok a bloghoz! Koszonet az olvasmanyos, eredeti cikkekert, beszamolokert! Mlenkefi

jógalujza 2011.06.13. 14:14:36

Köszönöm, szívesen!:)
süti beállítások módosítása