HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Brahma Stúdió - Agama jóga

2011.03.21. 15:36 jógalujza

Először a weboldalon leírt „tudás”, vagy inkább hozzáállás vált végtelenül vonzóvá számomra. Aztán Gál Éva személye – akiről egy barátnőm rég áradozott nekem, tudtam, előbb-utóbb megismerem – ahogy az órákat, magát a jógázó együttlétet vezeti, ahogy az élete elválaszthatatlan részévé vált az Agama jóga... Aztán kipróbáltam, és végül vonzó lett az Agama maga is, amit gyakoroltunk - de egy picit megint csalok, mert először nem most, hanem egy egésznapos workshop-ra mentem el még február végén, csak aztán látogattam „tesztelő inkognitómban” a stúdióba, ahol az Agama foglalkozások nagyrésze zajlik.

A Brahma Jóga és Egység Központ legalább tizenötféle különböző terápiás-természetesgyógymódos-varázslós-kezelős-tanulós-együttlevős lehetőséget kínál, ezek közül csak az egyik az Agama Jóga, ami egy önálló iskola - és mint ilyennek a Brahma-féle gyakorlóterem csak az egyik helyszíne, a II. kerületben is tart foglalkozásokat ... A Toldi mozi épületében lévő stúdió adományos rendszerben működik január óta, reméljük bejön nekik hosszú távon is, és pont olyan használható, barátságos és vonzó, mint belvárosi társai, itt talán a szellős jól-megcsináltság dominál, tetszik az egyedi hangulat.

Az órán Éva megint (ahogy a workshop-on is néhány hete) elmélettel kezd, és egy figyelem-összpontosító technikát tanulunk. Nem tudom, hogy az Agama „hivatalos” rendszerében mennyi az elmélet, de az biztos, hogy a gyakorlás során is bejön a képbe a testi és tudati szint okos összekapcsolása. Ez nagyon érdekes. Ahogy végezzük sorban a gyakorlatokat, minden fontosabb ponton megállunk csukott szemmel végignézni belülről a testünkön, és figyelni a létrehívott változásra.
Éva csodálatos hívószavakat dobál be néha („bizsergés”, „oldottság”, „szeretet” akár, vagy „hála”, ilyenek), amelyek a valódi, szóba nem önthető érzeteknek talán csak távoli asszociációi, picit talán visszaható jelleggel (szuggeszció?), és gyakran segít megtalálni, hogy valójában mit is érzek adott csakra környékén, amire a gyakorlat épp hatott. Ilyet sehol máshol nem csináltunk, nekem nagyon tetszik.
Szintén vadiúj számomra, hogy ez a jóga a mellékcsakrákra is figyel. Például a workshopon foglalkoztunk a köldökcsakra mellékcsakráival is, a befogadó, yin, baloldali, és a kiáradó, yang, jobboldali mellékcsakrával (utóbbinak a nevére is emlékszem, szúrja – talán ezért mondja a magyar nyelv: az oldalamat szúrja?....:), és a bemelegítő gyakorlatok között is szerepel egy borzasztó érdekes, fejrázogatós gyakorlat, ami a hátsó, tarkónál elhelyezkedő mellékcsakrát nyitogatja - annak ellenére, hogy igen szokatlan, mégis fontosnak, szükségesnek tűnik ez a mozdulatsor, miután kipróbáltam.

Mégegy "ügyviteli" extra: ennek a jógának szintjei vannak, 15 hetes kurzusokon lehet lépkedni fölfelé a testi-lelki-szellemi tudás elsajáításában, ez azoknak lehet érdekes-értékes, akik szeretik a szervezeti keretektől (is) megkapni a motivációt, visszajelzéssel (oklevelekkel) az egyes szintek után. Nem túl-szigorú, de nagyon kiszámítható, korrekt rendszer. Most hogy leírtam, kábé ezekkel a jelzőkkel képzelem el a helyes szülői magatartás alapelveit is..:)

Ja, apropó, ide kívánkozik a Gyerekjóga könyv ajánlója: jókat kacarásztunk Évával a cuki fotókon óra után, ahogy leálltunk az előszobában beszélgetni kicsit, a szereplők mind rokonkák, ahogy a társszerzők is. Varró Dani szövegeiért majdnem olyan hevesen bírok rajongani, ahogy Jacko-ért kamaszkoromban...:) Az ő versikéi az időmértékek, addig kell kitartani a - felnőttjógában is használatos - állatokról elnevezett pózokat, ászanákat, amíg a szülő vagy nagyobb tesó felolvassa őket. Ez vicces, játékos, kedves, már izzítom a saját mini-rokonkákat, hogy próbáljuk ki..:)

Összegzésként: testi tudatosság, tudatos testiség - nekem ez vmennyire leírja, de egyrészt a tantra vonalról még semmit nem tudtam meg az Agamán belül (nevében szerepel), másrészt ennél több van benne - megint csak azt mondhatom, ki kell próbálni, nincsmese..:)

Környezet: kényelmes, praktikus, ízléses, out-of-the-box
Eszközök: még egy ping-pong labdát is kaptunk ajándékba, amivel a figyelem-gyakorlatot végezhetjük otthon, naponta..:) 
Oktató: elhivatott, kellemes humorú, hiteles, jó csatlakozni hozzá
Többiek: hasonló hasonlót vonz alapon, olyanok mint az oktató - és kezd gyanús lenni hogy vmi humbug van a dologban, de sokadik hely, ahol volt pont 1 db fiú a 4-5 lány között, hogy lehet ez?:)
Megközelítés: Arany János utcai metrónál
Szolgáltatás: tök okés minden (az Agama jóga site-ja sokkal használhatóbb mint a stúdióé)
Fíling: itt megint nagyon jól éreztem magam, ha egyet választanék a sokból, azt hiszem pont én pont ezt választanám (de ez én vagyok..:)



 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánlom tantra brahma v.ker agama

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr422759119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása