HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Bikram Yoga - bikram jóga - I. rész

2011.06.09. 10:23 jógalujza

Sportjóga. Ezennel bevezetem a jógalujzai terminológiát, miszerint van a "sportjóga", meg a "spirijóga", na, ez sportjóga. De kezdjük az elején.

Először is tehát, a híres-neves Bikram kipróbálására régóta gyúrom magam, rengeteget hallottam róla, pro és kontra is. Ez az a bizonyos "franchise" jóga, amit meleg teremben végeznek, a világon 720 stúdióban pontosan ugyanúgy, 26 "embert próbáló" gyakorlat és légzőgyakorlatok szigorúan meghatározott sorozatában. A Bikramról mindenkinek van véleménye, a Bikramért lehet lelkesedni és lehet szenvedélyesen utálni (szakmai alapon persze), ami szerintem tök jó. Neki.:) Mert ettől van tele a terem állótólag mindig, annyira, hogy többeket hallottam panaszkodni a zsúfoltságra. Nekem nem volt gondom, de most egy 17.30-as órára csekkoltam be, lehet hogy az esti órákon durvább a szitu, majd megnézem. (II. részért idekattints!)


Okosan nem simán egy "első alkalom ingyen" opciót kínálnak, hanem egy 2.000 ft-os tíznapos bérletet, hogy tényleg lásd, mi történik, ne csak a lábad ujjának hegyét lógasd bele egyszer, hogy aztán sikítva kirántsd: hideg!

Mert forró! Dől rólad a víz, mint a legkeményebb edzésen. Úgy dobog a szíved, hogy a jógamatrac adja a másikat, ahogy fekszel a földön. Fél óra kell a végén, hogy magához térjen a pulzusod, hőmérsékleted. Fordított pózokban belefolyik a verejték az orrodba, hogy olyan érzés, mint a Balcsiban bukfencezni. Szóval van minden, lehet szenvedni, meg kidőlni, de akkor is szuperjó. Kisimult a bőröm, energizált lettem, büszke a teljesítményemre..:) - pedig ez még csak az első volt.

Sorban néhány jellegzetesség:


- Tükör előtt végezzük a gyakorlatot, néha kapunk is rá utasítást, hogy ott csekkoljuk, korrigáljuk magunknak a pózt.

- Az oktató nagyon vicces módon tartja az órát: járkál körbe, ő nem jógázik, hanem folyamatosan beszél-beszél-beszél (kicsit olyan tempóban egyébként, mint a stuvi felszálláskor, amikor elmutogatják, hogy merre kell majd kiugrani a gépből - ő még ennyit sem mutogat:). Keveset korrigál, valszeg tudatos metodika (mind a 720 stúdióban ugyanúgy?), hogy nagyon pontos instrukciókat ad (amiket ráadásul a legtöbben kívülről ismernek), de nem nagyon javítgat.

- Bár gyakran monoton, és hallhatóan sokszor ismételt szöveget mond, belesző azért tök jó impulzusokat, pl. hogy hova kerülnek majd a testrészeim egymáshoz vagy a földhöz képest, "majd egyszer", amikor már helyesen tudom végrehajtani a feladatokat. Ettől tök szuggesztív.

- Mindent két sorozatban végzünk: a másodikban rövidebb ideig, de talán intenzívebben, miután az elsőben kipróbáltuk, hogy hova jutnánk, ha nem húznánk rá még egy kicsit. De ráhúzunk.:) Másodszorra átléphetjük a határunkat, amit az első alkalommal megrajzoltunk.

- Tényleg jobban nyúlnak az izmok a melegben! Simán befeküdtem háttal a két sarkam közé térdelésből, pedig ettől nagyon szoktam nyögni, ha egyáltalán lemegy addig a dolog. Najó, most se simán, de egyértelműen..:)

- Semennyire nem elmélyülős: nyitott szemmel végezzük az összes gyakorlatot. Kivéve az uccsó savászana.

- Mert abból van egy csomó. Az ülő és fekvő sorozatok között mindig van egy kis savászana, amikbe lemenni és feljönni állandóan egy kicsit olyan, mint a ping-pongban a labdaszedés: olyan, mintha főként abban fáradnék el.:) Pedig nem is.

- Bár sportjóga, azért az egyes gyakorlatok élettani hatásaiból (emésztésnek jó, keringésnek jó, stb.) kapunk egy kis infót közben. Ez is hasznos.

- Élménybeszámolók alapján itt nem fogynak, hanem inkább átalakulnak az ide járó testek. És a narancsbőrök is eltünedeznek, jee!

- Nem kell megijedni, ha az ember elsőre ájuldozik tőle a fokozott igénybevételtől. Én ügyesen osztottam be az erőmet (az órai szomszédom el is bámult az after-teázás közben, alig hitte, hogy először vagyok Bikramon - ez nagyon jólesett!!:), ezért nem purcantam ki túl hamar, de ha mindent végigcsinálok, akkor tuti kiütöm magam ájulásig. Talán legközelebb..:)

Szóval: ha te el szeretnéd mondani magadról, hogy te bizony jógázni jársz, viszont legszívesebben az edzésre szánsz időt-pénzt-energiát, akkor idegyere. Ráadásul az az energia amit erre szánsz, az százszorosan térül meg, mert mégiscsak jógáztál egy jót.:)

Ezt a hatást az is erősíti, hogy a Bikram jógára mintha fitnesz-terembe érkeznék (egy meglehetősen ízlésficamos irodaépületbe, a Hattyú-házba egyébként), minimál jóga-hangulat, csak a relaxációhoz pici zene, semmi szellemi duma. Huszan-huszonöten vagyunk az órán, bérelt matracokon, majdnem pont mint egy aerobic-on. Ez ipari kitermelés, és könnyen lehet lecserélni rá bármely más edzésprogramot. Kell ilyen a palettára!

Megyek megint, majd mesélek (összegzés a II. rész végén, idekattints érte!)

1 komment

Címkék: i.ker bikram

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr712969972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alma1001 2011.07.04. 11:40:16

Szia,
Örülök, hogy ott jártál. Én most vagyok a huszadik óra közelében, és mostmár hajlékonyabbnak érzem magam. Egyetértek a sportjóga kategóriával, de hozzátenném, hogy ez még nyitott szemmel sem közösségi élmény - nagyon kemény koncentráció és kitartás 90 percig. Nekem csak akkor jó, ha minden egyes alkalommal egy picit jobban megy. Ehhez tényleg ki kell kapcsolni mindent.
Üdv,
After-tea szomszéd
süti beállítások módosítása