HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Vinyasa Flow - Az áramalás jógája --- jógamari háromrészes sorozata, III.

2011.12.01. 11:19 jógalujza

Jógamari két előző vinyasza flow óráján is nagyon jól érezte magát, itt a harmadik rész, a végén pedig egy alapos összegzés a stílusról és tapasztalatokról.

Varga Judit - Hello Yoga, Asram

Teljesen találomra keveredtem el hozzá. Úgy volt, hogy szerda este más programom lesz, amikor az utolsó pillanatban lemondták. Na gyorsan világháló, gugöl: vinyásza flow szerda. Ekkor találtam meg a már említett Vinyasa Flow Jóga Egyesület honlapját, az itt található órarendben pedig rengeteg helyszín, időpont és oktató között szemezgethettem. Szerda este a Fő utcai Helló Jóga iskola volt számomra a legideálisabb. Hűvös, ám nagyon szép műteremlakás. Nagyon szimpatikus lány fogad, kicsit csodálkozott, hogy hogy keveredtem oda, hiszen, mint mondta, nem szoktak külsősök beesni az órára, de természetesen nem privát csoportról van szó, így nagyon örül nekem.  
 
5-en voltunk, 2 fiú 3 lány. Jól összeszokott kis csapatnak tűntek (talán baráti társaság?), és állítólag kevesen voltunk, ennél többen szoktak lenni. Mivel volt egy külföldi pasi is, az óra angolul zajlott. Bemelegítéssel, ráhangolódással kezdtünk.
Itt már sejtettem, hogy ez lesz a nyertes óra. Érdekes, amióta elkezdtem jógaiskolákat tesztelni, az óra első 10 percében megalkotott véleményem eddig mindig megállta a helyét, sose tévedett a megérzésem. 
 
Az óra felépítése azt hiszem a már Reginánál is látott tipikus vinyasa flow óra volt. Nagyon sok, karizmot igénybe vevő, nehezebb ászanát vettünk, megállás nélkül áramoltunk ászanából ászanába, illetve küzdöttünk (legalábbis én) 5-6 légzésnyi időt, amíg kitartottuk őket. Lévén, hogy karizmom szerintem egész biztosan genetikailag nincs, igazi kihívás volt az óra legnagyobb része. Főleg azért tetszett, mert éppen azokat a pózokat gyakoroltuk, amikben leginkább fejlődést szeretnék elérni: kartámaszos variációk, kézenállások. Ez feltette az i-re a pontot, úgy jöttem el, hogy meg voltam róla győződve, a legjobb vinyasa flow órán jártam, ami létezik az országban. Ez persze lehet, hogy nem így van, de szerintem az már elég, ha a jógázó ezzel a tudattal jön ki az óráról, nem?
A másik két helyhez képest itt azért volt némi igazítás, illetve a végén a kézenállások, kartámaszok gyakorlásánál mindenkivel egyénileg foglalkozott Judit.
 
Összegzés: Judit két helyen tanít, az Asramban és a Fő utcában. Ez saját szervezésű csoport, Hello Yoga a neve. Nagyon kellemes, tágas, ám elég hűvös terem. Ár 2000 Ft/alkalomtól.
 
 
--- --- --- 

ÖSSZEGZÉS A HÁROM VINYASA FLOW ÓRÁRÓL
 
Ami nekem hiányzott mindhárom óráról (na vajon mi az?:)), az az igazítás. Azt hiszem, ez a stílus velejárója, hiszen a változatos gyakorlatsorok miatt a tanár általában velünk jógázott, vagyis mutatta a pózokat, de ha éppen benne maradtunk egy ászanában, akkor se nagyon volt ideje arra, hogy egyenként igazítson minket. Sokan tánchoz hasonlítják ezt a stílust, és való igaz, a folyamatos mozgás, dinamizmus miatt többször volt olyan érzésem, mintha egy (nehéz) koreográfiát táncolnék. Hiányzott viszont a statikusság. Szeretek elmélyülni egy pózban, kicsit küzdeni az egyszerűbbekkel is. Egyes nézetek szerint csak a kezdő jógázóknak szükséges hosszabb ideig benne maradni egy ászanában (cáfoljatok meg, ha nem így van), a haladóbbaknak 10-12 mp is elég ahhoz, hogy az összes létező jótékony hatás kifejtse jótékony hatását. Ennek ellentmondva, nagyon szeretem az ashtangát is, pedig azért ott sem piknikezünk a pózokban. 
 
Másik benyomásom – szintén szubjektív – a vinyasa flowban számomra inkább az összekötő elemek (vinyasak?) domináltak, vagyis inkább az volt a fárasztó, ahogy a nem túl nehéz ászanákat összekötöttük. Ashtangában meg ez jelenti a felüdülést a nehezebb pózok között.
 
Szóval a konklúzió. Aki vinyasa flow jógázni szeretne, bátran megteheti, e rövid kis teszt arra enged következtetni, hogy tele van az ország jól képzett, lelkes oktatókkal, bátran válogassatok a lehetőségek közül! Én viszont, már ami a vinyasa jógákat illeti, egyelőre maradok a killer ashtangánál, és reménykedek benne, hogy előbb-utóbb kifejlődik a karizmom:).
 
--- --- ---
 
Aki idáig eljutott a háromrészes sorozatban, annak (meg a többieknek:) egy jutalom-videó, arról, hogy a jóga hogyan tud átáramlani - akár tantrikus bulizásba...:)
 
 
 
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook-csoportunkhoz is!
Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)

 

1 komment

Címkék: ajánlom asram vinyasaflow helloyoga

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr93428545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kippiskip 2011.12.02. 18:29:10

Ahogy egyre fejlődünk az ászanákban, egyre hosszabban tudunk elidőzni bennük, egyre inkább finomítva azt, egyre mélyebb tudatossággal. B.K.S. Iyengar napjainkban átlagosan 20-20 perceket időzik egy-egy ászanában. Az Iyengar jógában azt tanítják, hogy a kezdőkkel kell az elején dinamikusabban gyakorolni, hogy a tamaszikus minőséggel harcba szálljunk. És mert a kezdők fizikailag nem is tudják hosszabb ideig kitartani a pózokat.
süti beállítások módosítása