HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

Anamé Kundalini Program

2011.08.03. 18:10 jógalujza

Rajtam ez a jóga annyit alakított anno, amennyit sok év (bármilyen) terápia sem tudna, vagy mondjuk amennyit betegből egészségesbe változik valaki. Pedig nem voltam beteg, még csak „fejlődni” sem akartam épp semmiben, csak egyszerűen valamilyen izgalmasabb típusú mozgást szerettem volna keresni magamnak. Akkor még nem volt ilyen evidens divat a jóga, mindez olyan 8 éve kezdődhetett, úgyhogy még csak kézenfekvő sem volt, hogy jógázni fogok... És akkor jött a meglepetés. Olyan jellegeim, szokásaim, testi funkcióim kezdtek változni, amikkel bajom nem volt ugyan, de utólag kiderült, jobb így. 

A Balázs Vali-féle kundalini jógának köszönhetően tudtam meg például, hogy
menstruálni nem fájdalmas (sose kínlódtam túl sokat azelőtt se, de itt kiderült, a természetes testi funkciók tényleg semennyire nem fájdalmasak), hogy a lordózisomnak köszönhetően már fiatalon kezdődő derékfájásosság visszafordítható, hogy a fogyáshoz nem kell fogyókúrázni egyáltalán, hogy az általános nyitottságom, napi energiaszintem, „egyenesség”-em igenis akár a végtelenségig javítható, folyamatosan.
 
Mindez a 3 évnyi kundalini jógához kötődik számomra, még ha a Vali által eredetileg talán ösztönösen összerakott rendszer nem is teljesen jóga-szerű. Vali azóta elnevezte a módszerét Anamé Kundalini Programnak, és a harmadik oktatóképzésen is túl immár négy munkatársával közösen tart órákat (ő maga az egyéni foglalkozásokat és az oktatóképzést), több különböző jógastúdióban.
 
Hasonló órájukról korábban már írtam, most elmentem egy másik oktatóhoz, Lacihoz is – és bár a stúdióról most nem fogok tudni beszámolni, mert a Mechwart ligeti főhadiszállást épp felújítják – tulajdonképpen hasonlókat tapasztaltam, mint Andinál, a Monsoon-ban. 
 
Tanács először is, hogy ha most fogod először meglátogatni az Anamé valamelyik óráját, akkor várd ki azért, hogy a stúdiójuk elkészüljön. Szép volt eddig is, és állítólag még szebb és profibb, jógastúdió-szerűbb lesz, az átmeneti hely viszont, ahol mi voltunk, csöppet sem kellemes. Táncórának vagy zumbának nyilván isteni, de a folyamatosan búgó szellőztető-berendezés ellenére is dohos, és semmi meghitt vagy barátságos sincs benne jógához. 
 
Nem mintha a környezet olyan nagyon sokat számítana, amikor már benne járunk az órában, annyira elmélyesztős a történet. Az elején Laci mindenkinek kioszt egy-egy teniszlabdát, az újaknak felhívja a figyelmét a lehetséges mellékhatásokra („a gyakorlatok hatására szédülés, zsibbadás, furcsa és talán ijesztő testérzetek jelentkezhetnek, mindez természetes”, nyugtat meg), majd elkezdi az órát, csakradiagnózissal. Ekkorra már mindenki hangosan lélegzik, folyatja bele a földbe a hangos kilégzéseket, az oktató pedig résztvevőről résztvevőre haladva felméri az állapotunkat, és egyéni gyakorlatokat ad. A legtöbben hasonfekvésben a szívük alá kapták a teniszlabdát, hogy az, illetve a légzés segítsen kioldani az energiablokkot – én viszont egy torokcsakrás gyakorlatot kaptam, ami azért volt nagyon érdekes, mert néhány napja enyhe torokfájással küzdöttem, így ezen a területen, bár kívülről nem látszódhatott, valóban volt tennivaló! (Jó hírem van, kedves olvasók, a torokfájásom – talán épp a gyakorlatnak köszönhetően – mára elmúlt.:)
Az egyéni gyakorlatok után egy olyan gyakorlatsoron mentünk végig, ami 5 évvel ezelőttről annyira otthonosan ismerős volt, hogy az erőteljes hatás ellenére is el-elmosolyodtam: nekem ez olyan ismerősen jó.:) Azon is mosolyogtam, ahogy a többiek a hangos légzést gyakorolták, kicsit olyan volt, mint egy hörgő-tanfolyam, mint egy durván kiérdemelt csoportos gumiszoba – de ha ilyen órán még nem vettél részt, akkor készülj föl rá, majd hamar térj napirendre fölötte, hogy valóban magadra és a saját folyamataidra figyelhess, nem ez a lényeg.
 
A lényeg az, ahogy az energiaáramlás az intenzív légzés, valamint a kint- és benntartások hatására irgalmatlanul beindul, és a rendszeres gyakorlás során bizony áramlásban is marad, ami viszont „mellékhatásként” az életben felhalmozott beragadásokat is szépen elkezdi kimosni... A lényeg, „mint zsibbadt erek útjain a vér, a földi érzés”, valami sajátosan elemi történik a szervezetben, a szervezet körül, testi-lelki mintázatokban. A lényeg, hogy ez a rendszer gyors gyógyulást hoz, és gyógyulni akkor is lehet, ha nem vagy vele tisztában: lehetsz még sokkal jobban is.
 
Sztenderd gyakorlatsort végeztünk, azt hiszem, hogy pontosan ugyanolyat, amilyen Andinál, miközben az oktató folyamatosan járt-kelt köztünk, javítgatott (engem többnyire lassítania kellett, mert a légzésem gyorsabb ütemet diktált), vagy akár be is avatkozott, ha valahol az energia-áramlás úgy indult be, hogy rásegíthetett, vagy tompíthatott volna, és a pontosan 60 perces óra utolsó mozzanataként mégegyszer a teniszlabdás-légzős oldást-oldódást gyakoroltuk – elég röviden, mert utánunk jöttek a zumbás lányok és még a szóbeli visszajelzés-kör is hátravolt. Többen határozott fejlődésről számoltak be (ezen az órán ígyebbül vagy úgyabbul működött náluk valami, mint az előzőn), említették az előre „beígért” zsibbadásokat (ezeket magam is éreztem, szédülést is, de nem vitt le azért a földre), és olyan is volt, aki életében először, bár már ötven fölött jár, a teste kétoldaliságával kezdett most szembesülni, a dualitás berögződéseit fizikailag is átélni. Változtatni? Reméljük.
 
Összegzésként: egy erős, közvetlenül az energiatestre ható, elég sajátos rendszer „franchise”-osítása, az eredeti „mester” útmutatásával, szupervíziójával
 
Környezet: stúdió felújítás alatt, átmeneti környezet mérsékelten barátságos
Eszközök: egyszerű, praktikus
Oktató: pontos, nem-barátkozós, határozott, megfeszített figyelemmel van jelen
Többiek: nyolcból 4 pasi, halleluja, 50%!:)
Megközelítés: az átmeneti és az állandó stúdió is négyes-hatos vilitől néhány perc (előbbi a Nyugatitól, utóbbi a Mechwart ligettől)
Szolgáltatás: minden oké, telefonon bejelentkeztem és már vártak, ezzel nem volt gond
Fíling: sajátos, de ha változtatni (ne-adj-isten, változni) szeretnél: itt a helyed
 
 
 
 
 
 
ps. És ilyet láttatok már bárhol?

"Amennyiben három egymást követő csoportos órán résztvettél, de sem testi, sem lelki, sem a sorsodban bekövetkezett változást nem észleltél magadon, és úgy döntöttél, hogy a gyakorlást nem szeretnéd velünk tovább folytatni, akkor az utolsó óra díját nem kell kifizetned, és visszafizetjük az előző két óra díját is."
(Apropó, jó drága, azt hiszem a többi jógastúdióban is, az átlag kb. 2e ft-os díj helyett 3e, és nem másfél-két óra, hanem szigorúan egy.)
 
 
UPDATE: Tudtad, hogy Valéria könyvet is írt arról, hogy hogyan állt össze számára a kundalíni tudománya? OLVASD EL A KÖNYVRŐL SZÓLÓ BESZÉLGETÉSÜNKET!
 
 
 
Ha tetszett a bejegyzés, a Facebook-csoportunkhoz se felejts el csatlakozni! 
Még több hír, érdekesség, jógi!:)

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánlom kundalini ii.ker anamé

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr983123295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása