HTML

Namaste

"A Jógablog egy utazás kísérőjelensége. Eleinte úgy tűnt, hogy az utazás a jógáról szól. Később kiderült, hogy a jóga szól az utazásról." Feltétlen kövesd a folyamatot és a Jógablog FB-oldalát, ide pedig üzenhetsz a mindenkori szerzőnek: jogalujza_kukac_gmail.com

Lájkold a témát!

Szülőknek

jiaido_gyerekprogram_240.jpg

Címkék

108.hu (1) adishakti (1) agama (4) agni (1) ajánlom (38) ajiit (1) ajna (1) ajurveda (1) ajurvéda (1) ákosjóga (1) akozpont (1) amalasattva (1) amrita (3) anahita (2) anamé (3) antigravity (1) ashutosh (1) asram (4) astanga (11) astoria (2) atma (6) aum (2) balázs valéria (1) baraka (3) bhaktikutir (1) bikram (5) bodyart (1) brahma (2) bringa (2) darshan (3) dinamikus jóga (1) dr indu arora (1) egészség (1) english (1) etka (1) fesztivál (5) ganapati (2) ganga (1) gauranga (2) gerilla (2) gerillajóga (2) gerincjóga (3) géva (2) goodness (2) hahota (1) happy new yoga (1) hatha (8) helloyoga (1) himalájai (6) hotyoga (2) i.ker (4) ii.ker (6) iii.ker (2) india (3) indiai (2) integrál (1) interjú (5) intimtorna (1) irányzatok (1) itthon (1) ix.ker (1) iyengar (9) jalagati (1) jama (1) jiaido (3) jóga (1) jógablog (1) jógablogger (2) jógafesztivál (3) jógairányzatok (1) jógaliget (1) jógalujza (2) jógamari (2) jógaoktatókszövetsége (1) jógatábor (2) jóga a szabadban (1) jóga sziget (1) kaja (1) kayakalp (2) kéklótusz (1) kék lótusz (1) kismama jóga (1) könyv (2) közösség (1) kumnye (1) kundalini (5) légzés (1) maha hot yoga studio (1) málnai tibor (1) mandala (8) második (1) meghívó (1) méz (1) miért (1) monsoon (1) naphold (1) nemajánlom (3) nijama (1) nőijóga (2) nyár (1) nyári tábor (1) nyíltnap (3) összegzés (2) padma (2) powerjóga (1) prakash (1) psychyoga (1) purnam (6) ricardo (1) rólunk (7) sankalpa (1) satyananda (2) shakti (1) shambalatibet (1) shanti (1) sivananda (1) spiritualitás (1) sportjóga (3) stresszoldó (3) sudevi (1) sunrise (1) szabadban (2) szatszang (1) személyes (2) szülinap (1) szúrja (1) tábor (1) tantra (4) tibet (1) újenergia (1) utazás (1) v.ker (4) vi.ker (4) vii.ker (7) viii.ker (4) vinyasa (3) vinyasaflow (4) workshop (2) xi.ker (2) xiii.ker (4) xiv.ker (1) zsuzsi (1) Címkefelhő

Ezt mondták

JÓGAIRÁNYZATOK röviden - kis felhasználói jóga-tipológia

2012.01.11. 23:57 jógalujza

Azt akarod, hogy nagyon csípjen, vagy azt, hogy az ízek lágyan szétomoljanak a szájpadlásodon...?

Na, kicsit ilyen a jóga is - érted már..?:)

Minden jógafajta, akárhogy nevezik is, a spirituális fejlődés egyik lehetséges eszköze. Akkor is, ha te erre használod, és akkor is, ha arra, hogy fogyjál tőle, vagy pl. meggyógyulj egy konkrét betegségből (jógaterápia).

Minden jógatípusnak és irányzatnak ugyanarra a hegyre kaptat fölfelé mind a sokmillió gyakorlója. Mégis vannak különbségek, attól függően, hogy

a gyakorlói mire szeretnék használni, 

a kifejlesztői hogyan szeretnék fogyaszthatóvá tenni,

az évezredes jóga-evolócióban milyen belső változáson ment át.

"Felhasználóként" az első nézőpontból szeretnék néhány alaptípust összegyűjteni, hátha segít a választásban, ha most állsz neki a keresgélésnek. Valamelyik korábbi bejegyzésben mókáztunk a "sportjóga" és a "spirijóga" irányzatok különbségein, lehet, hogy ezen a tengelyen el tudjuk helyezni a ma a városszerte fellelhető jógaórák közül a legjellemzőbbeket. 


 

BIKRAM

Nagyon népszerű, harminc-negyvenen vannak egy órán, és edzőterem-hangulat szempontjából a lehető leginkább sportjóga. Ha irgalmatlanul izzadni (40 fok!), talán gyorsan fogyni, és kihívást szeretnél, itt a helyed. Egyes nézetek szerint a melegben történő túlnyújtás hosszú távon nem tesz jót a testnek. Bővebben egy háromrészes sorozatban: első, második, és harmadik fejezet.
 

HOT YOGA

Ahogy a Bikram, ez is melegben zajlik, de nem a Bikram márkanév alatt. Szintén kemény, de variábilisabb, mert nem egyetlen "levédett" sorozatot tol minden órán, hanem ahogy az oktató összerakja. Bővebben pl. a Sudeviben és a Ganapatiban. Ha úgy vesszük, akkor az Agni is egyfajta hot yoga, ezt az Atmában próbáltuk ki.
 

ASHTANGA

Nagyon népszerű tradíció, sok elkötelezett hívet toboroz maga köré, van egy speciális varázsa. Komoly kihívás, de gyorsan fejlődsz benne. A hot ashtangát szintén melegben, de a legtöbb ashtanga gyakorlást sima (talán valamivel langyosabb) szobahőmérsékleten végzik. Variációi rendkívüli népszerűségének köszönhetően sok régi és új jógastúdióban fellelhetők, az istencsászár gyakorlókról youtube-videók ezrei készülnek, mert szépségesen látványos. Bővebb élménybeszámolók pl. itt, itt és itt, de nagyon hosszan itt is.
 

VINYASZA FLOW

Áramlás, és izzadás. Megerőltető, de a nőiesebb, táncosabb irány. Az ashtangával ellentétben nem kötött gyakorlatsorral dolgozik, szinte koreográfiák készülnek. Az ászanák megállás nélkül, egyikből a másikba átáramolva követik egymást. Szintén rendkívül népszerű, a közelmúltban összeállt egy csomó vinyásza flow oktató, és közös akciókkal népszerűsítik az irányzatot. Bővebben például jógamari háromrészes sorozatában, de az Új Energiában és a Mandalában is hasonló volt.
 

IYENGAR

Precizitásáról híres. Gyakorlója az elmélyült, meditatív állapotot az egyes ászanák milliméter-pontosságú kivitelezésével éri el. Sok eszközt használ (az eszközös hatha tehát erre hajaz), mert a precíz végállapotokat a különböző szintű gyakorlók különböző tárgyak segítségével tudják elérni. Bővebben pl. a Szúrjában, az Aumban, a Napholdban, vagy az Amritában.
 

KUNDALÍNI

Ezzel a jógával az egyészséges emberek is gyógyulnak. Gyakorlói szerint (jógalujza is ilyen) közvetlenül az energiatestre hat - az intenzív, hangos légzés és a mozgásos, ritkán kitartott ászanákat levegőkint- és benntartások "színesítik". Indiában tradícionálisan csak sok év elkötelezett hatha jógázás után engedték a gyakorlókat a kundalini jóga titkos tanaihoz. A kundalini egyébként az energia neve, mely "kígyóként összetekeredve alszik a gerinc tövében" - amíg fel nem ébreszti a jógázó. Bővebben: Anamé Kundalini Program
 

"ALKALMAZOTT JÓGÁK"

Ez így nem túl értelmes kategória, önmagában - nem az ászanák elvégzésének módjában, hanem a gyakorlás céljában különböznek a többi felsorolt jógairányzattól. Ide sorolhatjuk a stresszoldó jógát (a hatha jóga alkalmazásának célja a testben felgyülemlett feszültségek oldása, odacélzott gyakorlással), vagy a gerincjógát (amelynek célja a gerincben keletkezett elváltozások helyre-jógázása), vagy akár a kismamajógát is. Bővebben pl. gerincjógáról, és stresszoldóról olvashatsz a Jógablogon.
 

HATHA JÓGA

Klasszikus, "az eredeti". Azokban a jógastúdiókban, ahol „sima” hatha jógára jársz, fizikailag többnyire nem szakadsz bele a gyakorlásba, nem a fizikai kihíváson keresztül juttat el meditatív állapotba. Egyébként a hatha jóga ászanáit használja és variálja a többi jógatípus is, tehát ők mind a hatha gyerekei...

"A hatha jógát arra fejlesztették ki, hogy felkészítsék vele a tanítványokat a rádzsa jóga gyakorlására." - írja a Wikipedia. "Patandzsali a Jóga szútrában a jóga céljaként említi meg a mentális folyamatok lecsendesítését (csitta-vritti-niródha), amely a tartós meditáció (djána) és annak elmélyülésével a megvilágosodás (számádhi) eléréséhez vezet. Ehhez be kell tartani az ajánlott hozzáállásokat (jama) és az ajánlásokat (nijama), amelyek szintén részei a nyolc tagból álló rendszernek. Patandzsáli jógáját rádzsa ("királyi") (...) jógának is nevezik, megkülönböztetve ezzel az irányzatot a hatha jógától."

Tehát először egy kis hatha jóga (benne nemcsak ászanák egyébként, hanem egy csomó más is, mint például meditáció, vagy a tisztító gyakorlatok!), aztán jöhet a megvilágosodás. Számos olyan jóga tradíció van jelen Magyarországon, amelyekben a gyakorlás nem annyira erősen koncentrál az ászanák fizikai aspektusára, mint inkább a meditáció elérésére, előkészítésére. (Ilyenek az Agama, a Sivananda, Himalájai tradíció, stb). Ezeket a bejegyzéseket nézegesd további hatha-élményekért.
 

Reméljük, hogy az egyes jógairányzatok képviselői szerint sem jellemeztük nagyon másképp a területüket, mint ahogy maguk látják, tanulták, tapasztalják (minden kiegészítő, pontosító megjegyzést hálásan fogadunk!) - mint ahogy azt is reméljük, hogy sok leendő gyakorlónak segítünk abban, hogy belenyúljon egyenest a tutiba.:)

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook-csoportunkhoz is:

Még több hír, még több érdekesség, még több jógi!:)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: irányzatok jógairányzatok

A bejegyzés trackback címe:

https://joga.blog.hu/api/trackback/id/tr983538347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása